latinica  ћирилица
12/05/2021 |  12:16 | Autor: RTS

Njuzvik: Srbija reagovala na vrijeme, za razliku od EU

Američki nedjeljnik Njuzvik u svojoj analizi uticaja pandemije virusa korona na Evropsku uniju i međunarodni poredak navodi Srbiju kao primjer države koja je, za razliku od zemalja Evropske unije, pravovremeno reagovala, uspjela da obezbijedi dovoljne količine vakcina i pokazala solidarnost prema dražavama regiona.

U tekstu nedjeljnika Njuzvik je navedeno da je zahvaljujući vještoj i pametnoj politici, velikom angažovanju i ličnim kontaktima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da obezbijedi dovoljne količine vakcina, što je omogućilo da Srbija može brzo i efikasno da sprovodi vakcinaciju, čime se zemlja svrstala među najbolje u svijetu po broju imunizovanih građana.

U široj analizi "Samo SAD mogu da garantuju opstanak Evropske unije" Njuzvik piše da je Srbija pokazala veliku solidarnost sa susjedima donirajući prijeko potrebne doze vakcina, a omogućila je i stranim državljanima da se vakcinišu u Srbiji, što je sve dovelo do toga, kako se navodi, da o njenom uspjehu afirmativno pišu i izvještavaju najugledniji mediji u svijetu.

Američki list piše i da ekonomske reformame, infrastrukturni projekti, priliv direktnih stranih investicija, rast BDP, dobrosusjedski odnosi, očuvanje mira i partnerstva i saradnja sa najrazvijenijim i najmoćnijim zemljama posljednjih godina svjedoče da je Srbija ključna zemlja i faktor stabilnosti i prosperiteta regiona.

Kao još jedan primjer uspješnog liderstva Srbije u regionu, Njuzvik navodi Vučićevu inicijativu "mini Šengen", kao najvažniji projekat od raspada SFRЈ, a koji je aktiviran potpisivanjem sporazuma između lidera Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije 10. oktobra 2019. u Novom Sadu.

Projekat "mali Šengen" je ocijenjen kao ključan za građenje ekonomskih veza sa zemljama regiona i pokazatelj da poslovni interesi ne poznaju granice i da saradnja može biti dobra čak i onda kad politički odnosi između država nisu najbolji.

Njuzvik ocjenjuje i da briselski zvaničnici nisu svjesni činjenice da Evropa nikada neće biti cjelovita, jaka i bezbjedna sve dok čitav Balkan ne bude uključen u glavne evropske tokove, a da neispunjeno obećanje iz Soluna 2003. da će sve države Zapadnog Balkana postati dio EU svjesno otvara prostor za upliv i jače djelovanje Kine, Rusije, Turske i pojedinih zemalja Zaliva.

Njuzvik: Srbija reagovala na vreme, za razliku od Evropske unije

List navodi da je kovid 19 izazvao tektonske poremećaje koji će uticati na međunarodni poredak i da je pandemija uvela EU u najtežu krizu od Drugog svjetskog rata, pokazala sve manjkavosti njenih institucija, učinila je ranjivom i umanjila njenu "meku moć", a da su se u takvim okolnostima kao najvažniji globalni akteri pokazali SAD, Britanija, Kina i Rusija.

Ocjenjuju, između ostalog, i da je EU ostala bez zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, a da zbog, kako kažu, po Uniju štetnog ruskog i kineskog uticaja, na zemlje članice postoji prijetnja jedinstvu, demokratiji i miru Evropske unije.

List navodi da su odnosi EU i Kine postali najozbiljnija prijetnja opstanku evropske civilizacije, jer Unija u ovom trenutku nije u stanju i ne smije da preuzme politički i ekonomski rizik i preispita odnose s Pekingom.

Ističu da je Njemačka direktno omogućila Rusiji da nesmetano pomaže populističke režime u državama EU i Zapadnog Balkana čime se, kako ocjenjuje list, indirektno radi na dezintegraciji i destabilizaciji Evrope.

Iz svega navedenog Njuzvik zaključuje da EU više nije čuvar evropskih sloboda i vrijednosti, a da su SAD danas jedini garant opstanka EU.