latinica  ћирилица
12/05/2021 |  14:39 | Autor: SRNA

Radanović: Idejno rješenje spomenika na Kazanima neće imati tekst?!

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović ističe da je novi gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić brzopotezno ispunila obećanje i da je Grad Sarajevo objavio javni poziv za prijavu idejnih rješenja za spomenik na Kazanima, ali i upozorio da idejno rješenje ne predviđa tekst na tom obilježju, što vrijeđa zdrav razum.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

-Ono što vrijeđa zdrav razum jeste činjenica da u tom javnom pozivu jasno piše da idejno rješenje za spomenik ne treba imati tekst za to obilježje. To znači da će tekst za spomenik napisati sarajevski vlastodršci, umiveni i našminkani kroz priču o multietničkoj i multikonfesionalnoj BiH - rekao je danas Radanović Srni.

On podsjeća da su se bošnjačke političke partije koje vode Sarajevo već izjasnile da treba da ostane ploča na Vijećnici, koja vrijeđa srpski narod.

Prema njegovim riječima, to upućuje da će i budući tekst za Kazane napisati bošnjački sarajevski političari.

- Siguran sam da će na Kazane staviti ploču sa tekstom da su nevini građani Sarajeva stradali od nepoznatih počinilaca, da ih je u Kazanima pronađeno samo 30. Sigurno na Kazanima neće napisati da su tu ubijani Srbi, neće pisati da je zločine vršila zvanična formacija bošnjačke Armije BiH - naglašava Radanović.

On ističe da je u Kazanima pronađeno samo 30 leševa, jer je zloglasna bošnjačka tajna služba AID prije ulaska u jamu povadila sve leševe koje su mogli povaditi, i izmjestila ih u sekundarne masovne grobnice.

- Trebević je pun masovnih grobnica, Kazani su samo jedna od njih. Oni koji su ubijali, bili su komandanti brigada u sastavu bošnjačke Armije BiH. Јednog od njih su uhapsili i ubili. Mušan Topalović Caco ubijen je ne zato što je ubijao Srbe, nego zato što je prijetio da će likvidirati bošnjačko rukovodstvo u Sarajevu 1993. godine - navodi Radanović.

Radanović podsjeća da je Caco kao komadant 10. brdske brigade 2. na 3. juna 1993. godine blokirao Sarajevo i faktički uspostavio svoju vlast u tom gradu.

Prema Radanovićevim riječima, muslimanski lider Alija Izetbegović i njegova ekipa su se uplašili da će i oni biti likvidirani i da će Caco preuzeti upravljanje Sarajevom, te su zato krenuli u obračun sa Cacom, a to su međunarodnoj zajednici predstavili kao obračun sa odmetnutim komadantima da bi zaštitili Srbe.

- Odnos Sarajeva prema Caci i sličnima najbolje se vidi kroz činjenicu da je na njegovu sahranu izašlo pedeset hiljada ljudi, tako da je ratni zločinac sahranjen kao bošnjački heroj. Zato, Srbima ostaje samo jedna opcija - izgraditi spomenik sarajevskim Srbima na Vracama, u dijelu koji je u Republici Srpskoj pored puta Sarajevo-Trebević - zaključuje Radanović.