latinica  ћирилица
12/05/2021 |  20:30 | Autor: SRNA

Generalni sekretar UN pozvao SZO da odobri upotrebu "Sputnjika"

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da je ruska vakcina protiv virusa korona "sputnjik" jedan je od ključnih elemenata koji će omogućiti da se riješi problem vakcinacije u svijetu.
Ujedinjene nacije - Foto: ilustracija
Ujedinjene nacijeFoto: ilustracija

On kaže da bi pozdravio da Svjetska zdravstvena organizacija dozvoli upotrebu vakcine "sputnjik ve".

- Znam da je taj proces u toku. Veoma cijenimo to što je Rusija dala mogućnost službenicima UN da se vakcinišu "sputnjikom" - rekao je Guteres na konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Guteres je rekao da je zahvalan Rusiji za izradu vakcine protiv virusa korone, te naglasio da je pandemija pokazala državama da je neophodna međusobna saradnja.

Ruski ministar spoljnih poslova je podsjetio da je ruska vakcina "sputnjik ve" registrovana u više od 60 zemalja, prenosi "Sputnjik".

- Većini tih zemalja već se isporučuju prve partije vakcine. Naravno, mi smo na svaki mogući način otvoreni za saradnju sa drugim proizvođačima vakcina, više puta smo to saopštili. Ako sa njihove strane bude pokazano slično interesovanje, smatram da se može doći do veoma pozitivnog procesa saradnje - rekao je Lavrov.

Guteres boravi u posjeti Moskvi do 14. maja, a danas se sastao se šefom ruske diplomatije.