latinica  ћирилица
14/05/2021 |  07:31 ⇒ 10:09 | Autor: RTS

Masovno bombardovanje sjevera Gaze; Izrael: Nije počela kopnena invazija

Izraelske odbrambene snage uz pomoć aviona, helikoptera i drugih letjelica, kao i tenkova i raznih artiljerijskih baterija masovno bombarduju sjeverni dio Pojasa Gaze. Istovremeno, demantovana je vijest da je počela i kopnena ofanziva izraelskih trupa.

Izraelska vojska pojasnila je da njene trupe nisu ušle u pojas Gaze kao što je ranije izjavila, optužujući za zabunu problem "interne komunikacije".

Mediji su prethodno javili da je izraelska vojska saopštila da su kopnene snage započele napad na Pojas Gaze. 

Vazdušni udari i dalje ne znače kopnenu invaziju, iako je riječ o najvećoj seriji napada koje je do sada izveo Izrael tokom posljednjih sukoba.

Mediji palestinskog pokreta Hamas tvrde da je Izrael izveo više od 150 vazdušnih udara za samo nekoliko minuta.

U prethodna četiri dana u Gazi je poginulo najmanje 109 ljudi, uključujući 29 djece, rekli su palestinski medicinski zvaničnici. Samo u četvrtak u enklavi su poginula 52 Palestinca.

U Izraelu je poginulo sedam ljudi - vojnik koji je patrolirao granicom Gaze, pet izraelskih civila, uključujući dvoje djece i indijski radnik, saopštile su izraelske vlasti.

Sukobi su se intenzivirali uprkos naporima u posredovanju egipatskih pregovarača koji su lično razgovarali sa obje strane.