latinica  ћирилица
14/05/2021 |  15:28 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Košarac: Ostvariti sinergiju prerađivača i proizvođača (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas, nakon posjete fabrici za preradu krompira "Grin grupa Bosna" u Srebrenici, da prerađivački kapaciteti u Republici Srpskoj, odnosno u BiH, mogu da opstanu kada otkupljuju primarnu proizvodnju od domaćih proizvođača i da je to politika od koje se neće odustati.
Staša Košarac u fabrici "Grin grupa Bosna" u Srebrenici . - Foto: SRNA
Staša Košarac u fabrici "Grin grupa Bosna" u Srebrenici .Foto: SRNA

- Nedopustivo je da proizvođači ne mogu da plasiraju svoje proizvode i imaju viškove, a da prerađivači te proizvode uvoze. To ne razvija našu ekonomiju. Potencirao sam i danas u razgovoru sa menadžmentom ove firme da se orijentiše na domaću proizvodnju - istakao je Košarac.

On smatra izolovanim slučajem i trenutno opravdanim uvoz krompira u ovoj firmi, jer se na domaćem prostoru ne proizvodi sorta "fontana" za preradu, ali i da je neophodno ostvariti sinergiju ove kompanije sa domaćim proizvođačima, obezbijediti im to sjeme i obučiti za proizvodnju te vrste krompira za koju će imati sigurnog otkupljivača u ovom preduzeću.

- Ovo je jedina firma ove vrste na zapadnom Balkanu i ona ima perspektivu da napravi trajne ugovore sa proizvođačima krompira u Srpskoj i BiH da proizvode određenu vrstu krompira za nju, te da to omogući dodatno zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta u primarnoj i sekundarnoj proizvodnji - rekao je Košarac novinarima.

On je ukazao na to da se kroz podsticajne mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske mogu stvoriti uslovi za proizvodnju određene vrste krompira za ovu kompaniju i u Srebrenici, Semberiji, Lijevče polju, Rogatici i Romaniji i da se tom kooperacijom stvori ozbiljan brend u proizvodnji i preradi krompira u Republici Srpskoj i BiH.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se lokalne zajednice i sve ostale strukture uključe u izgradnju sistema saradnje proizvođača sa ovom firmom koja ima perspektivu da preradom domaće sirovine izađe na svjetsko tržište sa svojim proizvodima.

Košarac je obećao da će resorno ministarstvo zakonski omogućiti izvoz domaćih prerađevina na svjetsko tržište, kao što su zemlje CEFTE i EU.

- To je zajednički cilj svih u BiH koji treba da doprinese razvoju ekonomije, jačanju i razvoju primarne proizvodnje, ali i prerađivačkih kapaciteta - ocijenio je Košarac.

On je rekao da ga raduje nastojanje i borba opštinskih struktura u Srebrenici za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje i Srba i Bošnjaka.

- Danas smo razgovarali i o poslovanju i plasmanu proizvoda drugih srebreničkih firmi, ali i o agrarnim projektima i ulaganjima jer su Srebrenica i Bratunac prepoznatljivi po proizvodnji maline i još nekih kultura i to ćemo promovisati i razvijati - naglasio je Košarac i dodao da je danas proistekla ideja i o organizovanju sajma krompira u Srebrenici.

Prema njegovom mišljenju, Srebrenica ima značajno mjesto, a opredjeljenje Savjeta ministara je da se stvore uslovi da se ona brže razvija.

Košarac je rekao da postoje ozbiljni planovi za razvoj agroturizma na srebreničkom području u okviru Nacionalnog parka "Drina" i da će uskoro sa jednom od organizacija UN biti održan sastanak o izradi strategije razvoja agroturizma u ovom kraju.

- Nacionalni park i Banja Guber treba da upotpune turističku ponudu i kapacitete turizma u BiH - zaključio je Košarac.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić je nakon sastanka sa Košarcem i posjete fabrici za preradu krompira rekao da su skoro svi proizvodni kapaciteti u ovoj opštini orijentisani ka izvozu i da je ova posjeta značajna radi stvaranja uslova za olakšanje izvoza.

- Želimo i da prerada krompira proradi punim kapacitetom, da se obezbijedi sirovina na našem području i Republici Srpskoj. Opština će podržati proizvodnju krompira i omogućiti da se obave analize zemljišta i da se utvrdi gdje je moguće organizovati tu proizvodnju koja treba da, uz proizvodnju maline, bude primarna u agraru ove opštine - istakao je Grujičić.

Menadžer u ovoj firmi Nada Pavlović rekla je da "Grin grupa Bosna" zapošljava 30 radnika i da je od prošle godine u vlasništvu "Grin grupe Turske" koja je oživjela rad ovog preduzeća nakon nekoliko godina zastoja.

Ona je precizirala da trenutno proizvode pomfrit, ali da se spremaju da prošire proizvodnu ponudu.

- Prošle godine smo testirali i reparirali mašine i raspoloživu tehnologiju, nabavili još novih mašina s ciljem osvajanja proizvodnje novih artikala i derivata od krompira - pojasnila je Pavlovićeva.

Prema njenim riječima, na ovim prostorima uzgaja se konzumni krompir koji ne odgovara za preradu, a nabavili su sjeme "fontana" i sa kooperantima iz Semberije zasijali 34 hektara da bi proizveli odgovarajući krompir za preradu.

Ona kaže da proizvode plasiraju u regiji Birač, te da namjeravaju da prošire tržište, ali i ostvare saradnju sa proizvođačima krompira iz Rogatice, sa Romanije, iz Nevesinja i drugih krajeva Srpske i BiH da počnu da siju odgovarajuću vrstu krompira za preradu u ovoj fabrici i da to postane trajna saradnja koja će proizvođačima garantovati siguran plasman, a ovoj fabrici sirovinu za preradu.