latinica  ћирилица
14/05/2021 |  21:58 | Autor: SRNA

Pašinjan: Baku nije ispunio obećanje

Јermenija je danas saopštila da Azerbejdžan nije ispunio obećanje i u potpunosti povukao svoje snage koje su prešle njenu granicu i da je zato od Rusije zatražena vojna pomoć.
Nikol Pašinjan (foto:Sputnik) -
Nikol Pašinjan (foto:Sputnik)

Šest mjeseci nakon sukoba između azerbejdžanskih i jermenskih snaga incident koji se tokom ove sedmice desio na granici pokazao je koliko je slab dogovor o prekidu vatre kojim su obustavljene borbe.

Јermenija je optužila Azerbejdžan da je poslao snage preko granice što Baku negira i tvrdi da su branili svoju stranu linije razdvajanja.

- Јuče je postignut sporazum da azerbejdžanske snage napuste teritoriju Јermenije. Dogovor je djelimično ispunjen jer su njihove snage otišle sa nekih dijelova teritorije, ali pošto obećanje nije ispunjeno u potpunostu zatražio sam od predsjednika Rusije Vladimira Putina vojnu pomoć - rekao je jermenski premijer u tehničkom mandatu Nikol Pašinjan.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana saopštilo je da se rukovodsto njihovih pograničnih službi danas sastalo sa jermenskom stranom radi razgovora o tenzijama na granici.

Portparol Stejt departmenta DŽalina Porter rekla je da SAD pažljivo prate situaciju na granici Јermenije i Azerbejdžana i izrazili su očekivanje da će Baku odmah povući svoje snage.