latinica  ћирилица
16/05/2021 |  14:10 ⇒ 14:11 | Autor: TANЈUG

Bivši vlasnici Adrija ervejza osumnjičeni za malverzacije

Specijalizovano tužilaštvo Slovenije zatražilo je od suda da formalno otvori istragu protiv bivših njemačkih vlasnika i uprave Adrija ervejza.

Razlog su finansijske malverzacije koje su navodno dovele do toga da je slovenački prevoznik završio u stečaju u oktobru 2019. godine, navodi se u izvještaju portala Necenzurirano.

Portal je kao osumnjičene imenovao bivšeg izvršnog direktora Adrija ervejza Arna Šustera, njegovog nasljednika Holgera Kovarša, Klausa Platcera, koji je od marta 2016. do decembra 2017. bio finansijski savjetnik kompanije, i Ega Laukampa, koji je od 2014. do 2018. bio direktor nabave u 4K Investu, fondu koji je kupio Adriju od države 2016. godine, prenijela je STA.

U izvještaju je navedeno da je tužilaštvo pronašlo dokaze koji potkrepljuju navode da je četvorka uzela od avioprevoznika 3,5 miliona evra kroz konsultantske ugovore.

Kada se završi faza istrage, tužilaštvo će odlučiti da li će podići optužnicu.

Portal izvještava da su organi reda naišli na velike poteškoće u pokušaju da utvrde gdje je novac od Adrije nestao. Navodi se da su Nijemci počeli da zataškavaju tragove kada je postalo jasno da je bankrot kompanije neizbježan.

Oni su zatvorili kompanije u zamršenoj mreži koja je vodila od Velike Britanije do Njemačke, pa sve do Luksemburga i Malte, šeme za koju portal kaže da nije napravljena samo radi optimizacije poreza i da sakrije stvarne vlasnike, već da oteža praćenje tokova novca.