latinica  ћирилица
16/05/2021 |  16:15 | Autor: SRNA

Novi non-pejper: Kosmetu specijalni status u okviru Srbije na 99 godina?

Njemački magazin "Cuerst" objavio je da postoji novi non-pejper u vezi sa samoproglašenim Kosovom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.
Priština - Foto: Wikipedia
PrištinaFoto: Wikipedia

U dokumentu je predloženo i da u aprilu iduće godine budu održani izbori u Srbiji, uključujući i Kosovo i Metohiju, i to na svim nivoima.

- Pojavio se novi takozvani non-pejper. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka i predstavlja mali diplomatski podvig, jer ni u jednoj tački ne krši Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244 - navodi ovaj list.

U non-pejperu je navedeno da bi izabrani guverner /samoproglašenog/ Kosova trebalo da bude i zamjenik predsjednika Skupštine Srbije, piše ovaj njemački list, koji se povezuje sa njemačkom desnicom.

Uz to, na 99 godina, Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo, prenosi Tanjug.

Novi non-pejper predviđa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali i da "postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine".

Ambasador Srbije pri UN, prema ovom non-pejperu, trebalo bi da ima zamjenika određenog od vlasti samoporglašenog Kosova.

Promet robe između /samoproglašenog/ Kosova i Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbjeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici vlasti u Beogradu i Prištini.

Taj non-nejper predlaže, kako je navedeno, da svi građani samoproglašenog Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Srbije.

Realizaciju ovakvog rješenja, smatra magazin, "mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana".