latinica  ћирилица
17/05/2021 |  19:06 ⇒ 18/05/2021 | 07:53 | Autor: RTRS

Dodik nakon samita Brdo–Brioni: Proširenje na čekanju (VIDEO)

Lideri zemalja Zapadnog Balkana pozvali su Evropsku uniju da ubrza proces pridruživanja. U usvojenoj Deklaraciji ukazan je značaj brzog proširenja na Zapadni Balkan, a ne same na pojedine zemlje. To je poručeno sa desetog sastanka „Brdo-Brioni“ održanom u Sloveniji. Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik predvodio je delegaciju BiH.
Samit Brdo Brioni (Foto:predsjednistvobih.ba) - Foto: Twitter
Samit Brdo Brioni (Foto:predsjednistvobih.ba)Foto: Twitter

Zemlje zapadnog Balkana žele pridruživanje Evropskoj uniji. Pozivaju da se ubrza proces evropskog puta jer bi njihov ulazak, kažu, bio garant stabilnosti. Ipak, integracija je u 10-ogodišnjem zastoju, ocjena je nakon samita srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH , Milorada Dodika.

- Dakle, ključno pitanje je proširenje koje ne zavisi od nas. EU ima značajan broj zemalja koje su protiv proširenja i to proširenje se samo deklarativno spominje od strane EU i više je u službi da se održi iluzija nego da se postave praktični koraci - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je BiH u debelo zamrznutom statusu.

Kaže da činjenica da FBiH nije do sada formirala Vladu, govori o tome da je taj zastoj krucijalno važan za BiH . Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu Dodik je ocijenio da je dogovor oko reformi Izbornog zakona propao, jer nije uspio dogovor na nivou dva lidera koji su najvažniji u tom procesu, predstavnika Bošnjaka i Hrvata.

- Govorio sam o visokom predstavniku i neprihvatanju da dođe novi, o sudijama Ustavnog suda, strancima koji pišu novi Ustav i time doprinose konfuziji u BiH na planu mogućeg dogovora strana. Ovdje je bio jedan od zahtjeva da se ne pravi gužva, a alternativa tome je da ćutite. BiH je u debelo zamrznutom statusu, nije usvojen budžet i ne rješavaju se ključna pitanja, i tako će biti dok se ta pitanja ne stave na dnevni red - poručio je Dodik.

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana Srbija je prihvatila predložene zaključke ali oko promjene granica nije bilo saglasnosti.

- Podržali smo namjere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom. Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo bili saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, bilo je pitanje promjene granica oko čega nije bilo saglasnosti - istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Upravo je priča o granicama dovelai do verbalnog incidenata. Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i predsjednica samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani verbalno su napali Vučića. Rasprava je počela kada su učesnici samita preduzeli inicijativu da se usvoje zaključci po kojima su granice u regionu nepromjenjive, čemu se Vučić unaprijed usprotivio, tražeći da se doda da su "nepromjenjive u skladu sa Poveljom UN".

Samitom lidera regiona, u okviru Brdo-Brioni procesa, Evrpskoj uniji šalje se jasna poruka – da na Zapadni Balkan gleda kao na cjelinu. 

- Mi smo ovdje da pomognemo susjedima u procesu Evropske integracije - poručio je Zoran Milanović predsjednik Hrvatske.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor kaže da ovaj put nisu imali gosta.

- Predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji je želio da dođe, nije mogao zbog drugih obaveza. Ovo je prvi put da smo bili sami, i morali smo da se gledamo u oči i suočimo se sa problemima regiona - dodao je Pahor.

Inicijativu Brdo-Brioni pokrenule su 2010. godine Slovenija i Hrvatska u nastojanju povećanja povjerenja između zemalja u regionu i pomoći u njihovom pridruživanju EU.