latinica  ћирилица
18/05/2021 |  07:24 ⇒ 14:39 | Autor: Agencije

Novi napad na Izrael, pogođeni obdanište i fabrika u Sderotu (VIDEO)

Palestinci iz Pojasa Gaze ponovo su raketirali sjever Izraela, saopštila je izraelska vojska. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće četvrtu sjednicu posvećenu izraelsko-palestinskom sukobu.
Raketni napad - Foto: Twitter
Raketni napadFoto: Twitter

14.38 - Dvije osobe poginule su u granatiranju pograničnih izraelskih područja iz pravca Gaze, saopštili su bolnički izvori Izraela.

Radi se radnicima iz inostranstva i riječ je o muškarcima starim oko 30 godina, navode bolnički izvori.

14.03 - Najmanje 10 ljudi je povrijeđeno, od kojih četvoro teško, u najnovijem minobacačkom baražu iz pojasa Gaze na jug Izraela, kažu medicinski izvori.

12.01 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se u svijetu razbuktavaju zastarjeli regionalni konflikti, između ostalog u Avganistanu i na Bliskom istoku.

- Eskalacija konflikta između Palestinaca i Izraelaca je već izazvala veliki broj žrtava među civilima, uključujući i među djecom. Smatramo imperativom prekid nasilja sa obje strane i aktivno traganje za rješenjem, na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN - rekao je Putin.

11.52 - Ministar spoljnih poslova EU Žosep Borelj razgovarao je sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom o prekidu borbi u Gazi između Izraela i Hamasa.

Takođe su razgovarali o tome kako "smanjiti tenzije" između Izraela i Palestinaca, napisao je Borel na Tviteru.

- Gledajući unaprijed, takođe su nam potrebne dugoročne inicijative kako bi razbili dinamiku sukoba i oživjeli izglede za mirnu budućnosti za sve - napisao je Borelj.

10.05 - Izraelske trupe oborile su dron koji se približavao sjevernom Izraelu iz pravca Јordana, saopštile su izraelske snage.

09.56 - Izraelske odbrambene snage saopštile su da su svi čelnici Hamasa na nišanu izraelske vojske i da vojska nema mandat da govori o primirju.

08.28 - Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU održaće danas vanredni sastanak u Briselu na kome će biti zatraženo obustavljanje sukoba između izraelske vojske i palestinskih militanata.

08.09 - Izraelska vojska granatirala je teritoriju Libana u znak odmazde poslije ispaljivanja nekoliko raketa sa teritorije te države ka Izraelu.

07.22 - Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se u gradu Sderot i područjima povezanim sa Pojasom Gaze, prenosi Tas.

Izraelski radio Kan navodi da su pogođeni obdanište i fabrika u Sderotu, ali da nema izvještaja da je bilo žrtava.

Razmjena raketne paljbe između Izraela i Hamasa počela je 10. maja kod džamije Al Aksa na Hramovnoj gori u Istočnom Јerusalimu.

Prema posljednjim podacima, u razmjeni raketne paljbe koja traje od 10. maja poginulo je 10 Izraelaca i više od 220 Palestinaca.

07.20 - Američki predsjednik DŽozef Bajden je u razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom rekao da podržava prekid vatre u borbi između "Izraela i palestinskih militanata", saopštila je Bijela kuća.  

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće četvrtu sjednicu posvećenu izraelsko-palestinskom sukobu za proteklih nedjelju dana, saopštila je misija Norveške pri UN.

Pored Norveške, održavanje sjednice su inicirali Kina i Tunis.