latinica  ћирилица
10/06/2021 |  13:56 | Autor: RTRS

Snima se film o novinarkama koje su raskrinkale Vajnstina (FOTO)

Keri Maligan i Zoi Kazan igraće novinarke "Njujork tajmsa" koje su raskrinkale osramoćenog holivudskog producenta Harvija Vajnstina, koga je više žena iz filmske industrije optužilo za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Novinarke Megan Tui i DŽodi Kantor prve su oktobra 2017. objavile priču o Vajnstinu, tada čelniku moćne producentske kuće "Miramaks", i njegovim seksualnim napadima usmjerenim na glumice i druge saradnice.

Za te tekstove dobile su Pulicerovu nagradu, a Harvi Vajnstin je u međuvremenu osuđen na 23 godine zatvora.

Film "She Said" biće adaptacija njihovog istoimenog bestselera o tome kako su nastajali tekstovi, ali i o masovnom pokretu #MeToo koje su oni podstakli, javio je filmski sajt Dedlajn.

Novinarke DŽodi Kantor i Megan Tui (Foto: Robin Lubbock/WBUR)

Kritičarka "Gardijana" nazvala je knjigu "odi dobrom starom istraživačkom novinarstvu", čak je pojedine dijelove uporedila sa "Svim predsjednikovim ljudima", knjizi novinara "Vašington posta" Karla Bernstina i Boba Vudvorda koji su raskrinkali političke malverzacije tokom mandata predsjednika Niksona i doprinijeli njegovoj ostavci.

Kako navodi "Gardijan", i film će biti na tragu filmske adaptacije "Svi predsejdnikovi ljudi" (u kojem su igrali Robert Redford i Dastin Hofman) i još jednog Oskarom nagrađenog filma, "Pod lupom" (Spotlight) o novinarima koji su israživali seksualno zlostavljanje u redovima katoličke crkve u SAD.

"She Said" će režirati Marija Šrejder, nedavno nagrađena Emijem za rad na mini-seriji "Unorthodox".

Produkcija filma kreće ovog ljeta, a datum premijere zasad nije poznat.