latinica  ћирилица
10/06/2021 |  16:34 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Kina nastavlja realizaciju zajedničkih projekata u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu je sa ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom razgovarao o zajedničkim projektima iz energetike i saobraćaja.
Dodik i Đi Ping - Foto: RTRS
Dodik i Đi PingFoto: RTRS

Potom su Dodik i Đi Ping bolnici Srbija uručili donaciju NR Kine – komoru za razgradnju citostatika, neophodnih za liječenje onkoloških pacijenata.

Dodik je poručio da Srpska neće prihvatiti imenovanje Visokog predstavnika u BiH bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

Istovremeno, kaže da je nakon neovlašćenog nastupa ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja srušen raniji dogovor o nastupu predstavnika BiH na međunarodnoj sceni.

- To se poštovalo, a oni su odlučili da to ne bude tako, a sada ni mi nemamo obavezu da se pridržavamo takvih mjera. Dao sam instrukcije svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate Kabinetu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinisati te aktivnosti - rekao je Dodik.

Kina od 2005. godine nije članica UO Savjeta za implementaciju mira i nije u poziciji da daje svoj stav o visokom predstaviku, kaže kineski ambasador u BiH.

Dodik sa ambasadorom Kine (Foto: RTRS)

Poručuje, Kina je ipak stalna članica Savjeta bezbjednosti UN i kao velika zemlja pridržavaće se odgovornog stava i tako posmatrati i pitanje Visokog predstavnika.

Saradnja u oblasti zdravstva biće još jača.

Nastavlja se podrška Kine Republici Srpskoj u nabavci vakcina.Stižu nove doze Sinofarma.

- Do kraja mjeseca Republika Srpska dobiće 80.000 Sinofarm vakcina i obezbjediće se stabilna situacija u vezi sa vakcinacijom. I ova današnja donacija je napor ambasadora i saradnika i sada ova bolnica ima najsavremeniju komoru ovog tipa - izjavio je Dodik.

- Kada je kod nas pandemija bila na vrhuncu mi smo dobili podršku od srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ostalih prijatelja iz BiH, posebno iz Republike Srpske - rekao je Ping.

Realizuju se zajednički projekti iz oblasti energetike i putne infrastrukture. O tome je u Banjaluci ranije razgovarano sa predstavnicima kineske kompanije "Čan Bo".

- Autoput Banjaluka-Prijedor imaće svoju dinamiku. Vjerujemo da će radovi krenuti u septembru ili oktobru. Pregovaramo i oko nekih drugih pravaca kao što su Modriča-Bijeljina kako bismo kompletirali putnu trasu Banjaluka-Bijeljina i dalje prema Beogradu - rekao je Dodik.

Nakon sastanka u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu Dodik i Đi Ping uručili su bolnici "Srbija" aparat, vrijedan više od 25.000 maraka, neophodan za liječenje onkoloških pacijenata.

- Radi se o komori za rastvaranje citostatika, služiće za liječenje svih onkoloških pacijenata naše regije - precizirao je v.d. direktor ЈZU Bolnica "Srbija" Istočno Sarajevo Nebojša Šešlija.

Nova bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu izgrađena je 2018. godine i pored stručnog kadra, potrebna je i savremena oprema. Iz Ambasade Kine poručuju da pomoć i dalje neće izostati.