latinica  ћирилица
10/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Plantaže jagoda u Potkozarju prepune sezonskih radnika (VIDEO)

Proizvođači jagoda sa područja Prijedora koriste svaki sunčan dan za berbu ovih slatkih plodova.
Јagode - Foto: RTRS
ЈagodeFoto: RTRS

Zadovoljni su prinosom, a uspjeli su pronaći i berače koje je teže obezbjediti nego kupce i tržište.

Na prijedorskim plantažama jagoda berači svih godina. Od učenika do penzionera.

Uz obezbijeđenu hranu, piće i prevoz do plantaže, dnevnica od 50 do 70 maraka – ko koliko može da radi, toliko i zaradi.

Među njima i osamnestogodišnja gimnazijalka Sofija Pačarez.

- U suštini, nama srednjoškolcima to najviše znači za džeperac , da pomognemo svojima oko prihoda koji se donose u kuću - rekla je Sofija.

Među brojnim beračima jagoda i oni kojima je svaka dodatna marka bitna za penzionersku kasu. Iako ovo nije lako, na spretnošću i brzini branja, mogu im pozavidjeti i oni mlađi.

- To jeste dodatni prihod , ali nije mi to glavni razlog, zaista nije. Više mi je razlog što smo tu na čistom vazduhu i u prirodi - izjavila je penzionerka iz Prijedora Mira Ivković.

Na području Prijedora berba jagoda je u punom jeku. Ovom vrstom voćarstva bavi se 20 proizvođača koji u prosjeku imaju po dva dunuma zasada, a prinosi su nešto manji od dvije tone po dunumu.

Јagode sa područja grada Prijedora su organske, nisu tretirane pesticidima, možete ih jesti odmah iz polja.

Neće izostati ni proširenje zasada, čemu doprinosi finansijska podrška Poljoprivredne zadruge "Kooperativa Prijedor".

- Dobijaju se povoljna sredstva za podizanje novih zasada i, da tako kažemo, kooperanti koji su uključeni u taj kooperantski odnos imaju finansiranje od strane države i od strane projekta od 60 odsto. Tako da ih izađe 60 odsto jeftinije u odnosu na stoodstotni iznos koji bi trebali platiti - rekao je proizvođač jagoda i član Poljoprivredne zadruge "Kooperativa Prijedor" Dalibor Јović.

Do kraja ovogodišnje sezone ostalo je još 20 dana. Domaće i svježe mogu se naći u lokalnim marketima, dok se jedan dio potkozarskih jagoda koristi i u prerađivačkoj industriji.