latinica  ћирилица
11/06/2021 |  19:09 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Otac Emira Suljagića poginuo 1992. kod Bratunca, a sahranjen u Potočarima kao žrtva iz 1995.godine (VIDEO)

Suljo Suljagić, otac direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića , prema izvodu iz Matične knjige umrlih stradao je 24.12.1992. u Voljevici kod Bratunca, a u julu 2005. sahranjen u Potočarima kao žrtva, kako navode genocida.
Potočari, Suljo Suljagić - Foto: RTRS
Potočari, Suljo SuljagićFoto: RTRS

Time je direktor Memorijalnog centra svjesno izmanipulisao, kako domaću, tako i međunarodnu javnost uvećavajući broj ukopanih u ovom kompleksu - ističu iz organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Slučaj Suljagić, kažu, nije jedini.

Iako sahranjen u Memorijalnom centru u Potočarima, Suljagićev otac Suljo poginuo je kao pripadnik tzv. Armije BiH na teritoriji bratunačke opštine. Suljagić se i na društvenim mrežamo oglašavao da će Muzeju sjećanja u Potočarima priložiti očevu ličnu kartu .

Branimir Kojić iz srebreničke organizacije porodica poginulih pita šta će lična karta pripadnika tzv. Armije BiH poginulog u borbi iz 1992. godine kao artefakt budućeg muzeja sjećanja u Potočarima, kad je tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič ovo mjesto osnovao isključivo za žrtve tragedije iz 1995. godine.

- To je samo jedan primjer koji je sada izašao na vidjelo ima takvih više. On je već godinama samo marioneta u rukama bošnjačkih političara, on je i postavljen tu na mjesto direktora Memmorijalnog centra da bi raspirivao mržnju prema Srbima, da bi i dalje dizao tenzije i evo dolazi 11. jul, a o kakvoj ličnost je riječ govori i to da je on spreman da manipuliše sa kostima sopstvenog oca - rekao je Kojić.

Suljagić demantuje da se njegov otac nalazi na listi žrtava iz 95. ali ne poriče da je posmrtne ostatke oca ukopao u Memorijalnom centru Potočari. 2005. godine iskoristio je, kaže, zakonsku mogućnost da, ukoliko je jedan član porodice ubijen u julu 1995. drugi član porodice može biti pokopan uz njega. Ko zna koliko je takvih slučajeva?

 - Pitate me za komentar? Pa, komentar je da ti nisi normalan, zoveš mene umjesto da zoveš matični ured da pitaš kako je neko mogao izvaditi umrli list mog oca bez mene tu. Podnijeću krivičnu prijavu protiv kompletnog ureda u Bratuncu - istakao je Emir Suljagić direktor Memorijalnog centra Potočari.

Na naše pitanje da onda ne poriče da je mu je otac poginuo u Voljavici, Suljagić je dodao da to nije nikakva tajna i da je davao izjave na ovu temu.

Međutim, ostaje pitanje i manipulacije brojem žrtava srebreničke tragedije, navode u boračkoj organizaciji .

- Postavljam pitanje, borci bošnjačke nacionalnosti koji su napadali na srpske položaje, Kravicu, Bjelovac , Zagone , postavljam pitanje gdje su ti ljudi koji su izginuli u napadu - Јesu li i oni sahranjeni u Potočarima  - pita Zoran Gvozdenović iz Boračke organizacije Bratunac.

Predsjednik Boračk organizacije Republike Srpske Milomir Savčić navodi da to samo dokazuje na ovom jednom primjeru u ozbiljnom društvu, čitava teza bi pala. 

- To govori o ljudima, a pogotovo o čovjeku koji je direktor - dodao je on.

Porodice srpskih žrtava očekuju od međunarodne komisije, koja je formirana da istraži okolnosti u vezi sa stradanjem u Srebrenici, da iznese sve pojedinosti i predoči javnosti istinu .