latinica  ћирилица
11/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Stipendije i besplatan prevoz za srednjoškolce koji se odluče za deficitarna zanimanja (VIDEO)

Vlada Republike Srpske objavila je listu više od 20 deficitarnih zanimanja koja budući srednjoškolci mogu da upišu. Oni koji se na to odluče dobiće stipendiju od 100 maraka mjesečno i besplatan prevoz.
Zanimanja - Foto: RTRS
ZanimanjaFoto: RTRS

Ako se neko od malih maturanata još nije odlučio koju srednju školu da upiše, lista deficitarnih zanimanja, mogla bi da im pomogne u donošenju odluke.

Najviše srednjih škola traži učenike za zanimanja bravar, električar, obrađivač metala rezanjem. Na tom spisku je i agroprerađivač. Na ovaj smjer upisuju jedno odjeljenje i u Poljoprivrednoj školi u Bijeljini.

- Prošle godine popunili smo to  zanimanje, a nadam se da će i ove biti tako - rekao je Zoran Despotović direktor Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini.

Na spisku deficitarnih zanimanja su, između ostalih, i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike. Učenici se za to mogu obrazovati u Banjaluci i Trebinju. U ova dva grada postoji još traženih zanimanja.

- Fasader i monter suve gradnje, moler, to su danas jako tražena zanimanja. A danas - sutra učenici mogu sami da osnuju firmu - istakao je Ljuban Bajić direktor Građevinske škole u Banjaluci.

Darko Rakić direktor Tehničke škole u Trebinju istakao je da je da će osnovati i kombinovano odjeljenje električar- elektroinstalater u kombinaciji sa mehaničarem mehatronike.

Na promotivnim filmovima, srednje škole predlažu učenicima i deficitarna zanimanja - mesar, ali i modni dizajner. Oni koji su to ranije upisali nisu se pokajali.

- Smatram da će se za ovu profesiju zainteresovati mnogi mladi , jer moda nikad ne izlazi iz mode - kaže Ružica Kuzmanović učenica Politehničke škole u Banjaluci.

Dragan Kovačević učenik Poljoprivredne škole u Banjaluci smatra da je izabrao dobar smjer.

A neku vrstu plate i prije kraja školovanja može da dobije onaj ko upiše deficitarno zanimanje. Za prvu godinu obezbijeđena je stipendija Vlade. Za ostale naknada kod poslodavca kod kojeg ide na zanat.

- Navedena zanimanja su potreba na tržištu rada i zbog toga je Vlada Srpske i za narednu školsku godinu obezbijedila mjesečne stipendije za deficitarna zanimanja od 100 maraka i prevoz od kuće do škole u trajanju nastavne godine - naveo je Mario Ćumurović načelnik za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Saša Trivić vlasnik preduzeća Krajinaklas navodi da je varijanta da djeca rade i da za to primaju naknadu bolja varijanta za rješenje problema.

Ovogodišnja lista obuhvata 23 deficitarna zanimanja u 33 srednje škole i 22 lokalne zajednice u Republici Srpskoj. Planirano je da bude upisano 756 učenika.