REPUBLIKA SRPSKA | 17/07/2012 | 18:21

Puzigaća: UNHCR da traži rješavanje stečenih prava ili ćemo protestovati

Izvor: RTRS  

Članovi Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH organizovaće višednevni protest ispred sjedišta UNHCR-a u Sarajevu ako ova misija hitno ne počne da djeluje u skladu sa mandatom kada je riječ o rješavanju stečenih prava ove kategorije građana, najavio je predsjednik ovog udruženja Nikola Puzigaća.

Povodom toga predstavnici Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH uputili su danas otvoreno pismo predstavnicima UNHCR-a u BiH.

"Tvrdimo da BiH, Hrvatska, kao i misije UNHCR-a i OEBS-a u ovim državama ozbiljno i kontinuirano krše osnovna ljudska prava, posebno socijalna i ekonomska koja su garantovana međunarodnim standardima o ljudskim pravima. Više od 20 godina onemogućava se pristup stečenim pravima bivšim radnicima i invalidima rada koja su stekli radom i dugogodišnjim boravkom u Hrvatskoj u kojoj su imali prijeratno stalno prebivalište i zaposlenje", rekao je Puzigaća Srni.

On je istakao da BiH, Hrvatska, kao i misije OEBS-a i UNHCR-a uporno odbijaju da potvrde izbjeglički status, kao i stečena prava ovim ljudima, čime se onemogućava restitucija prava i socijalna inkluzija za najugroženije invalide rada i bivše radnike BiH koji su živjeli i radili u Hrvatskoj kao državljani bivše SFRЈ i Socijalističke Republike Hrvatske.

"Misije UNHCR-a i OEBS-a u BiH do danas nisu ništa preduzele na rješavanju zahtjeva radnika i invalida rada koji su izbjegli iz Hrvatske", zaključio je Puzigaća.

M.K.

FOTO DANA

Humanitarne akcije
20.04.2014.
19.04.2014.
19.04.2014.
VIЈESTI - ARHIVA
PONUTOSRIČETPETSUBNED