latinica  ћирилица
EU I MI | 16/06/2018 | 17:31

Austrija:Zapadni Balkan i širenje EU među prioritetima predsjedavanja (VIDEO/FONO)

Austrija od prvog jula preuzima šestomjesečno predsjedavanje Savjetom Evropske unije od Bugarske.Glavni prioriteti predsjedavanja biće bezbjednost, posebno borba protiv ilegalne migracije i radikalizacije, ali i evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

“Evropa koja štiti” moto je austrijskog trećeg po redu predsjedavanja Savjetom Evropske unije. Najvažniji prioritet je bezbjednost i borba protiv ilegalne migracije,osiguravanje granica s jedne strane i uspostavljanje sigurnosti unutar EU sa druge.Sljjedeći cilj je obezbjeđenje blagostanja i konkurentnosti kroz digitalizaciju te stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Prioritet će biti i susjedstvo jer samo ako u susjedstvu postoji stabilnost i bezbjednost to je moguće i u Evropskoj uniji.Stabilizacija jugoistočne Evrope je veoma važna za Evropsku uniju.", izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc i dodao da je Austrija svjesna da preuzima predsjedavanje Evropskim savjetom u veoma teškoj i izazovnoj situaciji.

Evropska unija i Austrija očekuju konkretniji napredak u pristupnim pregovorima Srbije i Crne Gore kao i ostalih zemalja na osnovu jasnih kriterijuma i individualnog razvoja.Podržavaju i formiranje jedinstvenog ekonomskog prostora kao doprinos razvoju cijelog regiona i smanjenju etničkih tenzija.

"Austrija je snažno posvećena Zapadnom Balkanu,a i mi u Komisiji, ne samo svjesni strateškog značaja, radimo sve da osnažimo zemlje u regiji ne samo sredstvima nego i politički",izjavio je za RTRS Јorg Vojahn, šef predstavništva Evropske komisije u Austriji.
Činjenica da je Austrija među prioritete programa predsjedavanja stavila Zapadni Balkan svakako je signal,navodi Vojahn i dodaje da svi u Austriji govore o snažnim istorijskim i ekonomskim vezama i da su austrijske kompanije vrlo aktivne u regionu i najveći su investitor u nekim od ovih država.
Iako su zemlje kojima je cilj članstvo u Evropskoj uniji imale veća očekivanja Samit EU i Zapadni Balkan u Sofiji prošlog mjeseca, prema mišljenju analitičara, donio je pomak.Vratio je fokus na region u formi Agende povezivanja koja predstavlja podršku EU razvoju regiona.
"Austrija kao generalno neutralna,ali članica Evropske unije sa snažnom proevropskom orijentacijom,a nalazi se u centru Evropske unije, sebe vidi kao graditelja mostova i biće usmjerena na jačanje dijaloga sa svim državama.", izjavila je za RTRS Sofia Maria Satanakis, istraživač Austrijskog Instituta za evropsku i bezbjednosnu politiku.
„Teži se ka tome da proces proširenja ne bude daleka budućnost jer to nije opcija za zemlje koje se pridružuju.Ako čekate dugo to bi moglo izazvati dezorijentaciju, sumnju u evropsku integraciju, a to ne želimo.Uključivanje čitave regije je ono čemu težimo,posebno Austrija.“, ocijenila je Satanakis.
Sljedeći samit o proširenju najavljen je za dvije godine u Hrvatskoj koja bi trebala da predsjedava Savjetom Evropske unije 2020 godine.Međutim,budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evroskoj uniji mnogo više zavisi od prave posvećenosti političara regiona u pogledu ispunjavanja kriterijuma iz Kopenhagena, naročito političkih, koji su preduslov za članstvo.
TV reportaža
Radio reportaža