latinica  ћирилица
26/04/2014 |  09:43 | Autor: Agencije

Zašto je san važan kad ste bolesni?

Sve više istraživanja pokazuje da je san najbolji prirodni lijek, a sada je potvrđeno da pridonosi i bržem ozdravljenju

Znate li šta je ključno za vaše ozdravljenje kad ste bolesni i iscrpljeni? San! Najnovije istraživanje naučnika sa Univerziteta Pensilvanija, koje zapravo obuhvata dvije studije, pokazuje da je količina sna ključna za ozdravljenje.

Istraživanje pokazuje da ljudi koji su zaraženi bakterijskom infekcijom puno brže ozdrave kada dugo i kvalitetno spavaju. S druge strane, manjak sna produžava infekciju, kao i sve simptome koje ona nosi sa sobom.

Iako je istraživanje sprovedeno na mušicama, naučnici vjeruju da spavanje ima jednak učinak na ljude. Već su brojna istraživanja pokazala da je kvalitetan san ključan za dobro psihičko i fizičko zdravlje čovjeka, a sada se zna i to da oni koji imaju narušeno zdravlje trebaju da spavaju što više.

“Spavanje osnažuje organizam, jača imunitet, zbog čega se bolje borimo protiv raznih infekcija. Dug i kvalitetan san omogućava preživljavanje i oporavak iscrpljenog organizma. Dakle, kad ste bolesni, ostavite sve i spavajte što više možete”, poručili su naučnici predvođeni dr DŽuli A. Vilijam.