latinica  ћирилица
26/04/2014 |  11:20 | Autor: Agencije

Najbolji svjetski kardiolozi operišu u Srbiji

Najbolji svjetski interventni kardiolozi iz Kine, Јapana, Rusije i Italije operisaće, tokom Osmog beogradskog samita interventnih kardiologa, 35 najkomplikovanijih srčanih bolesnika - bez otvaranja grudnog koša.
Hirugija - Foto: ilustracija
HirugijaFoto: ilustracija

Metode koje će svjetski priznati stručnjaci primjenjivati tokom boravka u Srbiji, smatraju se iskorakom u toj oblasti u posljednjih deset godina.

Ovogodišnji Samit interventnih kardioologa održava se u šest kardioloških centara u Srbiji, a na skupu učestvuje više od 500 kardiologa iz cijelog svijeta.

Rimski kardiolog doktor Đan Paolo Usija ugradio je pacijentu novi srčani zalisak bez otvaranja grudnog koša.

"Iako je ova metoda relativno nova, do sada je širom sveta uspešno primenjena kod 80.000 pacijenata koje nismo mogli da operišemo. U Srbiji sam naišao na dobar, ljubazan i efikasan tim. Zato i dolazim kao instruktor", rekao je profefor Usija za Radio-televiziju Srbije.

Doktor Milan Nedeljković iz Radne grupa za kateterizaciju i perkutane koronarne intervencije Udruženja kardiologa Srbije istakao je da je intervencija izvršena za 50 minuta, dok klasičnom metodom ona traje tri do četiri sata.

U hirurškim salama zbrinuti su pacijenti, kojima kardiohirurzi klasičnim operacijama nisu mogli da pomognu, zbog brojnih pridruženih bolesti.