latinica  ћирилица
26/04/2014 |  13:34 | Autor: RTRS

Prijedorčanka liječi ljekovitim biljem

Prijedorčanka Mira Grbić već dvije decenije sakuplja ljekovito bilje i liječi svojim proizvodima. Zarada joj nije prioritet, već uživa u prikupljanju bilja i pomaganju drugima. Kaže da je područje između Kozare i Grmeča kolijevka ljekovitog bilja.

Naši stari kažu – za svaku bolest, postoji lijek u prirodi. U to se uvjerila i Prijedorčanka Mira Grbić, učeći o ljekovitom bilju od majke i bake. Dugogodišnji hobi, postao je zanimanje.

"Znanje sam takoreći sakupljala. Mislim kao za sve drugo i za ovo treba imati dara. Prvo sam od bake dobila osnove koja je čak i porađala i žene na selu i poznavala bilje. Međutim, moja mama kada se dva puta u životu razbolila, nije teško, sama se liječila draže", rekla je Grbićeva.

I tako je ova vaspitačica u penziji stečeno znanje usavršavala literaturom. Počela je praviti čajeve, sirupe, kapi, kreme, tinkture i postala nadaleko čuvena po djelotvornim proizvodima alternativne medicine. Kaže, prvo je pomogla sebi u trenutku kada je medicina prestala da djeluje pri hroničnoj bolesti bubrega.

Mira biljke traži daleko od civilizacije. Podgrmeč i Potkozarje kriju neprocjenjivo prirodno bogatstvo.

"Ovo područje između Kozare i Grmeča je kolijevka ljekovitog bilja. Zbilja ima sve, sve. Јa sam i putovala, zbilja nema kao kod nas stvarno", dodala je ona.

Biljni preparati Mire Grbić pomažu pri liječenju brojnih bolesti.
Nekadašnji hobi Miri je postao dodatni izvor prihoda. Međutim, zarada joj nije na prvom mjestu, već pomoć drugima i uživanje u prirodi. Kaže, biljke treba sakupljati, ali i čuvati za nova pokoljenja, jer je priroda napravila balans da za sve negdje – postoji prirodni lijek.