latinica  ћирилица
28/04/2014 |  13:52 | Autor: RTRS

Naučnici izumili kućni test za plodnost muškaraca

Pripadnici jačeg pola uskoro će moći testirati kvalitet sperme u privatnosti svoga doma zahvaljujući novom testu za plodnost koji su izumili američki naučnici. Test bi trebalo da bude dostupan sljedeće godine.

Test plodnosti više neće predstavljati komplikovan i neugodan tretman te posjete ljekarima. Muškarci će moći sami testirati svoju spermu.

Greg Somer i Urlih Šaf, koji su pokrenuli startap kompaniju kako bi napravili uređaj, kazali su da test daje rezultate za nekoliko minuta. Trenutno rade na mobilnoj aplikaciji koju će muškarci koristiti za analizu rezultata testa, te da nauče kako da razgovaraju s ljekarom.

Naučnici su došli na ovu ideju kada su radili u Sandika državnoj laboratoriji u Kaliforniji gdje su napravili uređaj koji brzo otkriva toksine i druge biološke prijetnje brzim testom.

"Želimo pomoći ljudima. Današnje tržište je u potpunosti fokusirano na žene i praćenje nivoa hormona, temperature i sličnih stvari za utvrđivanje plodnosti. Ali, svaki peti muškarac ima manju količinu sperme što može narušiti koncepciju i poremetiti planove o roditeljstvu", rekao je Somer.

Test su nazvali TrakFertility.