latinica  ћирилица
08/05/2014 |  10:37 | Autor: RTRS

Erceg sa slikama već 40 godina

Inženjer Oste Erceg iz Novog Grada slika već četrdeset godina. Imao je nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi. Najveći uspjeh ostvario je učestvujući na Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature

U osnovnoj školi primjećen je njegov dar za slikarstvo. Zavolio je ovu vrstu umjetnosti i, u slobodno vrijeme najradije, ideje pretakao u slike.

"U školi sam zavolio slikanje.To je na neki način dar koji čovjek nosi u sebi. Počeo sam u slobodno vrijeme da slikam i uspio sam", rekao je Erceg.

Od 1986. do 1990. godine pohađao je slikarski kurs kod profesora Boška Karnovića. Time je nadogradio i umijeće.

"Zahvaljujući upravo profesoru Karnoviću koji je jedan od osnivača Likovne kolonije Rakani ja sam postigao to što jesam. Zadovoljan sam. Trebalo je mnogo rada i truda ali mislim da za slikarstvo treba imati dušu", naglasio je Erceg.

Svaka slika Oste Ercega, a do sada ih je uradio preko pet stotina, pečat je vremena i njegov lični žig. Oslanja se na tradiciju predaka, slikama izražava ljubav prema rodnom kraju, Rakanima.

Na 12. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature ove godine među djelima četiri slikara iz Bosne i Hercegovine našle su se i slike Oste Ercega.


Do sada je imao sedam samostalnih i jedanaest kolektivnih izložbi slika. Na kraju razgovora poručio je - slikaće sve dok ga zdravlje posluži.