latinica  ћирилица
13/05/2014 |  08:41 | Autor: SRNA

Nesterenko: Sankcije Crne Gore biće dio zajedničke istorije

Ambasador Rusije u Podgorici, Andrej Nesterenko, rekao je da odluku crnogorskih vlasti da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije neće moći da kompenzuje "nikakvo uznošenje i lijepe riječi" i dodao da će ta odluka zauzeti odgovarajuće mjesto u zajedničkoj istoriji.

Reagujući na tvrdnje profesora Moskovskog univerziteta Sergeja Grizunova da su insinuacije da je Kremlj ljut na premijera Mila Đukanovića i da je crnogorski premijer "vrlo cijenjen u svim ruskim institucijama, kao vrlo sposoban i vrlo pošten političar", Nesterenko je rekao da niz Grizunovih ocjena o trenutnim rusko-crnogorskim odnosima izazivaju, "najblaže rečeno, nedoumicu".

"Očekivalo se da će on, kao stručnjak za zbivanja u zemljama koje se ovdje nalaze, moći da navede konkretne primjere pozitivnih bilateralnih veza, o čemu je, ipak, odlučio da prećuti zbog nekih razloga. Više od toga, on pouzdano izjavljuje da Crna Gora nije spoljnopolitički prioritet ruske diplomatije", rekao je Nesterenko u pismu upućenom novinama "Pobjeda".

On je istakao da gotovo u svim razgovorima sa Crnogorcima, koje i dalje smatraju istorijskim prijateljskim narodom, čuje samo njihove riječi razočaranja zbog odluke o sankcijama.

"Takva odluka, koja je ovdje donijeta na zvaničnom nivou, zauzeće odgovarajuće mjesto u zajedničkoj istoriji. Nikakvo uznošenje i lijepe riječi neće moći da to kompenzuju", saopštio je Nesterenko.