latinica  ћирилица
13/05/2014 |  21:20 | Autor: AP

MERS se širi, hitna sjednica SZO

Svjetska zdravstvena organizacija sazvala je za danas hitan sastanak, jer je od petka 17 osoba umrlo od nove bolesti, "respiratornog sindroma Bliskog istoka".

Od petka je umrlo najmanje 17 osoba. U Saudijskoj Arabiji broj umrlih se povećao na 142, a ukupno 483 osobe su zaražene tim virusom, navodi SZO i dodaje da za sada ne postoji ni terapija, ni prevencija.

Liban i SAD registrovali su juče prve slučajeve zaraze, dok je u Јordanu preminula peta žrtva.

Saudijska Arabija je saopštila danas da je još pet osoba umrlo od MERS-a, tako da je bilans žrtava porastao na 152 osobe, od kada se 2012. ovaj virus prvi put pojavio u toj zemlji. Prema podacima ministarstva zdravlja, ukupno je zaraženo 495 osoba. Slučajevi zaraze MERS-om zabilježeni su i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Јordanu, Egiptu, Libanu i u SAD, a većina oboljelih putovala je u Saudijsku Arabiju ili je tamo radila, uglavnom u medicinskim službama. Zabrinutost javnosti zbog širenja MERS-a dodatno se povećala ovog mjeseca nakon što su najmanje četiri lekara dala ostavku u bolnici Kralja Fahda u DŽedi, jer su odbili da liječe pacijente zbog straha od infekcije.

Bolest je još tajanstvena i malo se zna o tome kako se prenosi, a još manje o njenom porijeklu. Zna se da je smrtonosna, sa stopom smrtnosti većom od 40 odsto, što je znatno više od smrtnosti koju predstavlja sličan SARS, teški akutni respiratorni virus, čija je stopa smrtnosti bila 9,6 odsto. Vjeruje se da se za razliku od SARS-a teže prenosi, a naučnici pretpostavljaju da bi kamile mogle da budu njeni prenosioci.