latinica  ћирилица
14/05/2014 |  10:50 | Autor: RTRS

Staklena ambalaža ne šteti zdravlju

Većina evropskih potrošača, njih 66 odsto, u 11 zemalja obuhvaćenih jednim istraživanjem, zabrinuto je zbog masovne upotrebe plastične ambalaže.

Istraživanje, koje je vodilo Evropsko udruženje koje promoviše staklenu ambalažu  na uzorku od 8.000 potrošača u Evropi, starosti od 24 do 64 godine, otkrila je da čak 80 odsto njih smatra da hemikalije iz ambalaže utiču na sastav upakovane hrane i predstavljaju rizik po zdravlje, piše švajcarski list 24 sata.
 List dalje navodi da se potrošači u Švajcarskoj po tom stavu ne razlikuju mnogo od onih u ostatku Evrope, tako da 51 odsto anketiranih izjavljuje da strahuje od prodiranja hemikalija iz ambalaže u sadržaj pakovanja, a 55 odsto njih je uvjereno da je ta interakcija opasna po zdravlje.
 Potrošači su još stroži u svojoj ocjeni kada je riječ o hrani za djecu. Čak 77 odsto roditelja u Evropi preferira staklenu ambalažu za dečju hranu, dok čak 66 odsto anketiranih tvrdi da uopšte ne kupuje hranu za svoju djecu u plastičnim bočicama.
 Ista studija otkriva i da sve veći broj Evropljana daje prednost staklenoj ambalaži za prehrambene proizvode. Prema najnovijem ispitivanju, njih 87 odsto je izjavilo da preferira staklo, prema 74 odsto u prethodnoj anketi rađenoj 2010. godine. 
 Kako navodi ovaj švajcarski list, Evropska komisija upravo radi na uvođenju strožih pravila o hemijskim supstancama u plastičnoj ambalaži za prehrambene namirnice. 
 U FEVE ističu da staklena ambalaža zadovoljava sve buduće zahtjeve Evropske komisije. Staklo predstavlja neprobojnu prirodnu barijeru koja nema nikakav uticaj na hranu ili piće, kažu stručnjaci ove organizacije.