X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
16/05/2014 |  11:03 | Izvor: RTRS

Šta je bolje: dva velika, ili šest manjih obroka?

Veliki doručak i obilan ručak, bolji su u kontrolisanju težine i nivoa šećera u krvi, nego šest manjih obroka dnevno, tvrde istraživači. Studija je pokazala da je takav režim bolji za osobe sa dijabetesom tipa 2, ali da bi i svi ostali mogli da imaju korist od takve ishrane.

U testovima, osobe koje su jele dva obilna obroka dnevno, izgubile su u proseku oko 1,5 kg više od onih koje su jele više manjih obroka.

Rezultati su u skladu sa starom poslovicom: "Doručak pojedi sam, ručak podeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju".

Inače, ovog meseca objavljena je još jedna studija koja je pokazala da je stalno "grickanje" gore za zdravlje od tri velika obroka dnevno.

Holandski istraživači otkrili su da česti obroci bogati masnoćama i šećerima, povećavaju depoe holesterola u jetri, kao i masnoću oko struka, ali ne i veliki obroci.

Poslednja studija koju su sproveli češki naučnici, pratila je 54 pacijenta starosti između 30 i 70 godina koji su se lečili od dijabetesa tipa 2.

Oni su podeljeni u dve grupe od kojih je svaka dnevno unosila 500 kcal manje od preporučenog kalorijskog unosa.

Јedna je dobijala po šest malih obroka dnevno, tokom 12 nedelja, dok je druga uživala u dva velika obroka tokom istog perioda.

Grupe su zatim promenile režime i studija je nastavljena još tri meseca.

Istraživači su tokom trajanja ispitivanja merili sadržaj masnoća u jetri, osetljivost na insulin i funkcionisanje beta ćelija iz pankreasa koje proizvode insulin.

Studija, objavljena u žurnalu Diabetologia otkrila je da su svi učesnici izgubili kilograme, ali da je taj gubitak bio veći u onoj grupi koja je imala samo dva obilna obroka.

Kada je reč o sadržaju masnoće u jetri, on je bio smanjen u obe grupe, ali je nešto viši nivo zabeležen među članovima druge grupe.