latinica  ћирилица
26/05/2014 |  20:45 | Autor: Agencije

Zlatno mlijeko: Napitak koji može da vam promijeni život!

"Zlatno Mlijeko" je predivan, ukusan i nevjerovatno zdrav napitak pogotovo pogodan za konzumiranje u večernjim satima, a njegove dobrobiti su mnogobrojne. Glavni sastojak u ovom receptu je kurkuma.

Kurkuma sadrži kurkumin kao osnovni aktivni sastojak, a koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih funkcija, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. U kombinaciji sa crnim biberom, dobrobiti kurkumina se višestruko povećavaju. Dodavanje crnog bibera u jela začinjena kurkumom povećava se bioraspoloživost kurkumina za oko 1000 puta, piperina, ljutog svojstva crnog bibera. Da, dobro ste pročitali, miješanjem kurkume i crnog biera zajedno, povećava se tjelesna apsorpcija kurkume za 2000%!

ZLATNO MLIЈEKO

Korak 1

- Pasta od kurkume

Sastojci: 1/4 šoljice praha kurkume, 1/2 kašičice mlevenog bibera, 1/2 šoljice filtrirane vode

Priprema: Pomeijšajte sve sastojke u maloj posudi za kuvanje i dobro promiješajte. Uključite ringlu na srednju jačinu i miješajte neprestano dok smЈesa ne postane gusta pasta. To ne traje dugo pa ne napuštajte šporet. Pustite da se smjesa ohladi, a zatim je držite u maloj tegli u frižideru .

Korak 2

- Zlatno mlijeko

Sastojci: 1 šoljica bademovog mleka (mleko od konoplje ili kokosa je takođe dobra opcija, a ajurveda preporučuje i kravlje mleko, ali samo u slučaju da možete da nabavite prirodno, domaće mlijeko od krave koja nije nasilno tretirana) 1 kašičica kokosovog ulja, 1/4 kašičice ili više paste od kurkume, med.

Priprema: Kombinujte sve sastojke, osim meda u loncu za kuvanje. Uključite ringlu na srednju jačinu. Dok grijete obavezno neprestano miješajte i ne dopustite da provri. Dodajte meda po želji.