latinica  ћирилица
27/05/2014 |  10:41 | Autor: TANЈUG

Uveden ALTER sistem za brzo otkrivanje bolesti

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznoh bolesti Zavoda za javno zdravlje Ćuprija, dr Vesna Stefanović, izjavila je da je u ovoj ustanovi uveden ALTER sistem za brzo otkrivanje bolesti u epidemijskom obliku.

Ona je istakla da će biti "pojačan nadzor nad groznicom Zapadnog Nila" i pozvala lokalne samouprave, da ubrzaju akcije uništavanja komaraca jer je to u njihovoj nadležnosti.
 "Sto se tiče epidemiološke situacije u šest opština Pomoravskog okruga, poslije poplava, ona je mirna i pod apsolutnom kontrolom", rekla je Stefanović, i napomenula da se podaci svakodnevno šalju u Institutu "Batut" u Beogradu.
 Stefanović je napomenula da ekipe ŽЈZ vrše dezinfekciju, dezinskekciju i deratizaciju javnih objekata na Pomoravskom okrugu, po utvrđenom rasporedu a u tim poslovima im pomažu volonteri iz Centra za socijalni rad i studenti Visoke medicinske škole strukovnih studija u Chupriji.
 U opštinama Pomoravskog okruga: Svilajncu, Paraćinu, Ćupriji i Despotovcu, problem je pitka voda, što znatno utiče na održavanje lične ali i komunalne higijene. Јedino pijaću vodu ima Јagodina, kažu u Okružnom štabu za vanredne situacije.