latinica  ћирилица
28/05/2014 |  12:31 | Autor: Blic

Namirnice bogate magnezijumom

Malo je ljudi svjesno toga koliko je magnazium bitan za funkcionisanje našeg organizma.

Ovaj mineral je bitan za gotovo svaku fuknciju i tkivo u tijelu, podržava zdrav imunološki sistem, sprečava inflamacije koje su povezane sa nekim tipovima raka i poboljšava rad srca. Pročitajte u kojim to namirnicama možete da pronađete velike količine ovog dragocjenog minerala.

Zeleno lisnato povrće

U nutricionističkom svijetu, zeleno lisnato povrće je prava zvijezda. Bilo da se odlučite za kelj, spanać, raštan ili neku drugu biljku, ova supernamirnice su prepune minerala i vitamina, neophodnih za organizam. Možete da se odlučite za bilo koji od velikog broja načina konzumiranja lisnatog povrća - u obliku salate, bareno, sa mesom ili kao dodatak drugim jelima. Ne samo da ćete unijeti neophodan magnezijum, već ćete i imati zdrav obrok sa malim brojem kalorija.

Koštunjavo voće i sjemenke

Svega pola šolje sjemenki budneve može da vam da 100 posto dnevnih potreba magnezijuma. Drugi koštunjavi plodovi i sjemenke koje su pune magnezijuma uključuju bademe, suncokret, brazilske orahe, indijske orahe, pinjole, laneno sjeme i pekan orahe. Za idealnu popodnevnu užinu možete da pomješate omiljene od gore navedenih grickalica, pa pojedite pola šolje te zdrave mješavine.

Riba

Vjerovatno do sada već znate da je riba neizostavan sastojak zdrave i izbalansirane ishrane. Pored toga što je sjajan izvor vitamina D i omega-3 masnih kiselina, riba poput skuše, lososa i tune je i izuzetno bogata magnezijumom. Neka vam postane cilj da barem jednom nedjeljno večerate ribu. Za početak možete da isprobate ovaj jednostavan recept za ukusnu skušu u foliji.

Soja

Soja je nevjerovatno zdrava mahunarka, prepuna korisnih vlakana, vitamina, minerala i amino kiselina. Zato idealna užina može da vam bude upravo pola šolje suve pečene soje - koja je jako ukusna, hrskava i jeftina. Pola šolje ove gruckalice obezbijediće vam polovinu neophodnog magnezijuma za taj dan. Јoš jedan dobar način da soju ubacite u ishrani je preukusna pašteta od soje. Druge mahunarke koje sadrže izobilje magnezijuma su crni, bijeli i šareni pasulj, grašak i sočivo.

Avokado

Avokado je već proglašen jednom od super namirnica, pa i ne čudi da se manekenke kunu da ne mogu da izdrže dan bez njega. Ova egzotična voćka puna je hranljivim materijama koje su posebno dobre za srce, multivitaminima i hemijskim jedinjenjima za koja stručnjaci tvrde da su djelotvorna u borbi protiv raznih bolesti. Sve u svemu, voćka koja je dobra za sve i može da se koristi na bezbroj načina. Ipak, treba biti umjeren jer avokado ima poprilično visok broj kalorija. Јedno parče ove voćke sadrži 15 procenata dnevnih potreba za magnezijumom, a ako vam je ovo nov sastojak u kuhinji isprobajte ovaj zanimljiv i jednostavan recept.

Banane

Banane su možda poznatije po tome što imaju puno sastojaka zdravih za srce i kalijuma, koji je odličan za kosti, ali jedna banana srednje veličine sadrži 32 oricenta dnevnih potreba za magnezijumom! Pored toga, u tropskoj kraljici se nalazi i dosta vitamina C i vlakana. Iako je mnogi izbjegavaju jer misle da sadrži puno kalorija, srednja banana ima oko 100 kalorija, a predstavlja odličnu užinu,a dokazano su djelotvorne u dijeti. Naravno, i druge voćke mogu da budu dobri izvori magnezijuma - jagode, grejfrut i borovnice su odmah iza banane.

Crna čokolada

Ako vam je potreban neki dodatan razlog da navalite na tamnu čokoladu, sada ga imat. Ova poslastica je puna magnezijuma, pa iako nije baš najdijetalnija stvar na svijetu, dovoljna vam je jedna štangla da unesete 24 procenata dnevnih potreba ovog minerala. Pored magnezijuma, tu su i antioksidanti kojima je čokolada bogata, te ona zaista može da pomogne vašem sveobuhvatnom zdravlju. Ako je ukombinujete za nekon svježom voćkom, crna čokolada može da bude divan dijetalan dezert.