latinica  ћирилица
04/06/2014 |  13:10 | Autor: B92

Kako bol osjećaju muškarci, a kako žene

Pol možda igra ulogu u tome koliko pacijenti osjećaju bol poslije operacije, pokazalo je novo istraživanje
Hirurgija - Foto: ilustracija
HirurgijaFoto: ilustracija

Austrijski naučnici ispitali su više od 10.000 ljudi i otkrili da muškarci osjećaju snažniji bol poslije većih operativnih zahvata, dok su se žene suočavale s jačim bolom poslije manjih operacija, poput biopsija.

- Uticaj pola jeste ključna tema savremenih istraživanja u medicini. Međutim, literatura se ne fokusira toliko na ovo pitanje, barem kad je riječ o onoj vezanoj za oporavak od operacija - rekao je jedan od autora studije dr Andreas Sandner Kisling sa Odjeljenja anesteziologije i intenzivne njege na Medicinskom univerzitetu u Gracu.

Cilj je bio da se analizira veća populacija i otkriju razlike u tome kako muškarci i žene percipiraju bol poslije operacija.

Pacijenti su u četvorogodišnjoj studiji intervjuisani 24 sata poslije operacije. Od ispitanika, 42 odsto činili su muškarci, a 58 odsto žene.

Iako u cjelini razlika u percepciji bola nije postojala, kada su istraživači grupisali pacijente prema tipu operacije kojoj su podvrgnuti, bile su primjetne.

Studija je otkrila da muškarci u 27 odsto više slučajeva osjećaju umjeren bol poslije većih vaskularnih i ortopedskih operacija, dok žene 34 odsto češće osjećaju snažan bol poslije manjih zahvata.

Istraživanje koje će biti predstavljeno na Sastanku anesteziologa Evrope u Stokholmu tek treba da bude objavljeno u medicinskom žurnalu.