latinica  ћирилица
07/06/2014 |  19:10 | Autor: Agencije

Ne zanemarujte glavobolju u trudnoći

Stručnjaci upozoravaju da trudnice ne treba da zanemaruju glavobolju, jer ona može biti znak mnogo većih zdravstvenih problema.

Kristi Rejvel, specijalista za akušerstvo i ginekologiju u Bolnici princeze Ane u Sautemptonu kaže da je 90 odsto glavobolja kod trudnica rezultat migrena ili napetosti.

Obično se stanje popravlja posljednjih šest mjeseci trudnoće. Međutim, mali procenat njih može biti posljedica po život opasnih neuroloških poremećaja, koji su treći najčešći uzrok prerane smrti trudnica.

U izvještaju objavljenom u žurnalu "The Obstetrician and Gynaecologist" dr Rejvel posmatrala je klasične slučajeve glavobolje u trudnoći i postnatalnom periodu, ali i one koji su posljedica neuroloških poremećajima.

"Glavobolje se često javljaju u životu i neke žene ih vjerovatno imaju nešto češće tokom trudnoće. Iako je većina benigna, postoje i one koje mogu biti pokazatelj dubljih problema i toga babice i doktori moraju biti svijesni", kaže ona.

Dr Rejvel koja je istraživala zajedno sa dr Polom Morišem, neurologom iz Gločesteršira, kaže da može biti riječ o trombozi, pa čak i idiopatskoj hipertenziji unutar lobanje.

Takođe, ranije je dokazano da žene koje imaju migrene u trudnoći imaju dva puta veći rizik od preeklampsije.