latinica  ћирилица
08/06/2014 |  21:02 | Autor: Agencije

Tuširanje podstiče kreativnost

Kupanje pod tušem podstiče opuštanje mozga i stimuliše lučenje dopamina. A što je nivo ovog dragocjenog hormona zadovoljstva viši u krvi, to smo kreativniji.

Ako očajnički tragate za novom idejom, a ništa zanimljivo vam ne pada na pamet, brzo trčite pod tuš, jer nema boljeg načina da oslobodite inspiraciju, savjetuju naučnici Alen Braun i Sijuan Liju koji se bave istraživanjem kreativnosti, prenose portali.

Oni takođe ističu da griješe svi koji misle da ne posjeduju crtu kreativnosti u sebi jer ne umijeju lijepo da crtaju ili pjevaju, a ni pisanje im nije jača strana.

Analizirajući rad mozga repera u trenutku kada improvizuju nove stihove, oni su otkrili da kada je čovjek u kreativnoj fazi u njegovom mozgu dolazi do popuštanja pažnje i opuštanja onih dijelova koji su zaduženi za izvršne funkcije, a to je, po mišljenju ove dvojice naučnika, osnovna karakteristika kreativnosti.

Njihove analize su takođe pokazale da gotovo istu vrstu opuštanja postižemo i dok se tuširamo. Naime, kupanje pod tušem podstiče opuštanje mozga i stimuliše lučenje dopamina. A što je nivo ovog dragocjenog hormona zadovoljstva viši u krvi, to smo kreativniji.

Međutim, ljudski mozak luči dopamin samo kada se dobro osjećamo i kada smo potpuno opušteni, kao onda kada kapljice mlake vode klize po našem tijelu.