latinica  ћирилица
12/06/2014 |  21:20 | Autor: RTS

Niskokalorična pića pomažu mršavljenju

Revolucionarno kliničko ispitivanje potvrdilo je da pića zaslađena niskokaloričnim i nekaloričnim zaslađivačima mogu da pomognu u mršavljenju, uz uslov da se doslijedno konzumiraju.

Riječ je o prvoj studiji koja je direktno uporedila uticaj vode i pića s niskokaloričnim i nekaloričnim zaslađivačima na mršavljenje i tako dala nov uvid u njihovu ulogu u sklopu zdrave ishrane, piše Večernji list.

U kliničkoj studiji, objavljenoj u časopisu Gojanost (Obesity), obuhvaćena su 303 učesnika, ispitivanje je trajalo 12 sedmica, a mjeren je uticaj pića s niskokaloričnim i nekaloričnim zaslađivačima na mršavljenje u sklopu bihevioralnog dijetalnog programa.

Studija je pokazala da su ljudi koji su pili pića s niskokaloričnim i nekaloričnim zaslađivačima izgubili 44 odsto više tjelesne težine nego ispitanici iz kontrolne grupe koji su pili vodu.

Grupa koja je pila pića s niskokaloričnim i nekaloričnim pićima takođe je izvjestila o manjem osjećaju gladi od ispitanika iz kontrolne grupe.

Istraživanje su sproveli stručnjaci Univerziteta Kolorada i Centra za ispitivanje problema gojaznosti pri Univerzitetu Templ u Filadelfiji.