latinica  ћирилица
15/06/2014 |  11:43 | Autor: Agencije

Grašak protiv nervoze

Nekad je grašak važio za hranu siromašnih, a danas je superhrana. Grašak sadrži mnogo bjelančevina i podstiče izgradnju mišićne mase. Samo 100 grama graška snabdijeva organizam sa deset puta više bjelančevina nego kad se unesu, na primer, viršla sa pomfritom i parče torte sa šlagom.

Osim toga, grašak ima znatnu količinu magnezijuma i bogat je vitaminom B. Samo malo izdinstan, grašak postaje pravo antistres jelo idealno za proljećne dane.

Takođe, grašak je idealan obrok i za mališane, jer poslije škole daje novu energiju. Osim što podstiče izgradnju mišića, grašak jača nerve, kosu i vezivno tkivo, kao i očni vid i koncentraciju. Dakle, ima mnogo razloga da jedete mladi grašak.

ČUVA KOSTI
Grašak održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema jer je odličan izvor vitamina K (24 odsto preporučenog dnevnog unosa); Vitamin K aktivira osteokalcin koji pomaže u metaboličkoj regulaciji i formiranju kostiju i održava normalno zgrušavanje krvi. Na ovaj način štitite se od osteoporoze.

IZVOR GVOŽĐA
Grašak je i dobar izvor gvožđa (10 odsto preporučenog dnevnog unosa), koje je potrebno za izgradnju ćelija u krvi, a čiji nedostatak izaziva anemiju, umor i slab imunitet. Ukoliko imate problem s anemijom, jedite nekuvan zeleni grašak.

PRAVILAN RAD CREVA
Ukoliko ga često jedete, osiguravate stalni priliv energije, odnosno pravilan rad crijeva. Vitamin B1 povoljno utiče na nervni sistem i metabolizam. Grašak je veoma koristan za metabolizam osoba koje su duži vremenski period bile pod dejstvom antibiotika.