latinica  ћирилица
18/06/2014 |  14:43 | Autor: RTRS

Aromaterapijom protiv astme

Astma je hronična upalna bolest disajnih puteva. Upala uzrokuje naticanje bronhija pa se tim onemogućuje normalno disanje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od astme u svijetu boluje 235 miliona ljudi.

Na eskalaciju ove bolesti utiču zagađen vazduh, sjedilački način života, rijetki boravci u prirodi, prerađena hrana bez hranjive vrijednosti, slab imunitet i genetičke predispozicije.

Blage napadaje astme klasična medicina suzbija inhalatorima, dok snažni napadaji zahtijevaju pomoć doktora.

Klasična medicina smatra da je astma neizlječiva bolest te da oboljeli moraju koristiti lijekove do kraja života.

Međutim, alternativna medicina nudi cijeli niz prirodnih lijekova koje mogu ublažiti, čak i kompletno izliječiti astmu. Јedan od načina prirodnog liječenja astme je tretman eteričnim uljima. Liječenje eteričnim uljima preporučuje se da se provodi između napadaja astme.

Pri tome dobro je koristiti difuzer koji efikasno raspršuje eterična ulja prostorijom u kojoj boravite.


1. Limun (Citrus limonum)

Plod od kojeg se dobija ovo eterično ulje potiče iz Indije. Dobija se cijeđenjem kore zrelog ploda hladnim presanjem.

Ulje je zelenkastožute boje, a njegov miris je svjež i oštar. Limonin je osnovni sastojak limunovog ulja te djeluje protivupalno. Naučnici s Izraelskog tehnološkog instituta dokazali su da udisanje limunovog ulja sprječava astmatične napadaje.

Osim toga, ovo se eterično ulje koristi i za ublažavanje simptoma gripe i umora.

Dodajte nekoliko kapi limunovog ulja u toplu kupku ili ih nakapajte na tkaninu te je primaknite nosu.


2. Kamilica (Matricaria chamomilla)

Kamilica je poznata i pod nazivima plava kamilica, mađarska kamilica i njemačka kamilica. Treba je razlikovati od rimske kamilice (Chamaemelum nobile).Ulje kamilice tamnoplave je boje, ima sladak miris, nalik svježe pokošenoj travi. Eterično ulje obične kamilice dobiva se destilacijom cvjetova vodenom parom.

Njezina protualergijska, antispazmojička, antibiotska i protivupalna svojstva odavno su poznata.

Za ublažavanje alergija i sprječavanje astmatičnih napada eterično ulje ove biljke možete koristiti tako da nakapate nekoliko kapi u kupku, difuzer ili ih dodate masažnom ulju.


3. Eukaliptus (Eucalyptus globulus)

Eterično ulje eukaliptusa dobija se vodenom destilacijom svježeg ili djelimično osušenog lišća i mladih grana ovoga stabla.Miris esencijalnog ulja je oštar, svjež i vrlo karakterističan, a ulje je blijedožute boje.

Za sprječavanje astmatičnih napada najvažnija su analgetska, antibakterijska, antispazmodička i protuupalna svojstva ovoga ulja.Dodajte par kapi ovog ulja pri inhalaciji, jer ono olakšava teškoće s kihanjem, gripom i disajnim putevima.

Pospješićete disanje i ako nakapate nekoliko kapi u toplu kupku. Međutim, budite vrlo oprezni, jer je eukaliptusovo ulje jedno od najintenzivnijih.

Iako se eterična ulja uglavnom dobro slažu jedno s drugim, eukaliptusovo ulje posebno se dobro slaže s lavandom i limunom.


4. Metvica (Mentha piperita)

Eterično ulje metvice dobiva se destilacijom vodenom parom svježe ili djelomično osušene biljke osim korijena neposredno prije cvatnja. Eterično ulje metvice ima svjež i jak miris mentola i blijedožute je boje.

Njegova anestetička, antiseptička i antispazmodička svojstva svrstavaju ga u ulja koja najviše pomažu pri sprečavanju astmatičnih napada.

Udisanje ovog eteričnog ulja pomaže  da se opuste mišići disajnih puteva, a upravo je to funkcija koju imaju konvencionalni inhalatori.

Možete dodati nekoliko kapljica toploj kupki. Posebno se dobro slaže s citrusom i lavandom.


5. Lavanda (Lavandula angustifolia)

Eterično ulje lavande opuštajuće je i smirujuće, s izraženim antiseptičkim svojstvima. Svježeg je i blagog mirisa, bistro i gotovo prozirno.Uspješno sprečava i ublažava simptome astme i prehlade, otvarajući disajne puteve.

Možete nakapati nekoliko kapi u kupku, ili ga koristiti u difuzoru. Posebno je efekno ako ga  pomiješate sa eteričnim uljem metvice.

 

Aromaterapija


6. Niauli (Melaleuca viridiflora)

Eterično ulje niaulija dobiva se destilacijom vodenom parom iz mladog lišća i grana ovog zimzelenog australijskog stabla.Miris je slatkast i svjež, a boja mu varira. Ono može biti bezbojno, ali i svijetložuto ili zelenkasto.

Njegova moćna antiseptička svojstva pokazala su se djelotvornima u suzbijanju tegoba kao što su astma i bronhitis.

Odlično se slaže i nadopunjava s eteričnim uljem lavande i metvice.


7. Anis (Pimpinella anisum) 

Eterično ulje anisa dobija se destilacijom zrelih plodova i sjemenki ove biljke vodenom parom.Ovo ulje oporog i pikantnog mirisa ima vrhunska antiseptička i antispazmodička svojstva te je sastojak mnogih lijekova protiv kašlja.

Vrijednost anisa je u tome što snažno razgrađuje sluz u grlu i plućima te potiče iskašljavanje.

Efikasnost je u tome što sprečava astmu, prehladau i druge tegobe vezane uz disajni put.

Imate li astmu dodajte nekoliko kapi u toplu kupku, ali izbjegavajte mirisanje nerazrijeđenog esencijalnog ulja anisa.

Izvor: Alternativa za vas