latinica  ћирилица
19/06/2014 |  08:53 | Autor: Agencije

Šta jesti kad vam je oslabljen imunitet?

Imunitet je preduslov za dobro zdravlje i dug život, a ako ga želite održati snažnim, unesite promjene u prehranu

U današnje vrijeme nije lako održati imunitet zdravim i snažnim. Nečist vazduh, nezdrava hrana i previše stresa i te kako ostavljaju trag. Kako pomoći sebi? Najpametnije je na prirodan način – hranom! Stručnjaci preporučuju namirnice koje dokazano jačaju imunitet.

Špinat

Špinat se oduvijek doživljava kao sjajna namirnica. U špinatu se skriva pravo vitaminsko blago – od vitamina A, B2 i B6 do vitamina C, K i E. Takođe, špinat obiluje antioksidantima, fitonutrijentima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i kalcijumom. Drugim riječima, on je toliko zdrava namirnica da bi trebalo da bude sastavni dio svakog obroka.

Orasi

Ne trebate dnevno jesti velike količine oraha da biste imali moćan imunitet, dovoljna je tek šačica na dan i dejstvo će biti vidljivo. Orah sadrži mnoge vitamine, omega-3 masne kiseline te druge nutritivne vrijednosti koje pružaju zaštitu zdravlju srca i mozga. Neka su istraživanja pokazala i da orah usporava razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Možete ga jesti između obroka, kad vas uhvati želja za grickanjem.

Pasulj

Ukusni pasulj je sjajan jer sadrži leptin koji pomaže smanjenju apetita. Osim toga, pasulj obiluje vitaminom B, kalcijumom, kalijumom i folnom kiselinom. Sve to dobro je za zdravlje mozga i kože, a pomaže i u snižavanju krvnoga pritiska. Takođe, pasulj je dobar i u prevenciji od moždanog udara. Dobro bi ga bilo češće jesti, pa se preporučuje kao prilog umjesto krompira - dugo će vas pratiti osjećaj sitosti.