latinica  ћирилица
22/06/2014 |  12:58 | Autor: Večernje novosti

Voda čuva bubrege

Nedovoljan unos tečnosti stimuliše lučenje hormona vazopresina koji može da dovede do oštećenja bubrega.

Veći dnevni unos tečnosti, od dva do tri litra dnevno, može da sačuva zdravlje bubrega. Nedovoljan unos tečnosti stimuliše lučenje hormona vazopresina koji može da dovede do oštećenja bubrega.

Naime, ovaj hormon djelovanjem preko V2 receptora dovodi do razvoja različitih bubrežnih oboljenja i povećanja krvnog pritiska. Najnoviji podaci ukazuju i da ovaj hormon djelovanjem preko V2 receptora koji se nalaze u jetri i pankreasu, može da utiče na nastanak metaboličkog sindroma i šećerne bolesti.

"Preporuke za uzimanje tečnosti variraju od zemlje do zemlje", objašnjava profesor dr Rajko Hrvačević, nefrolog, stručni konsultant Poliklinike "Intertim".

"U skladu sa preporukom Evropske agencije za bezbjednost hrane iz 2010. godine, muškarci dnevno treba da popiju 2,5 litra, a žene dva litra tečnosti. To se prije svega odnosi na vodu, druge napitke i tečnost iz hrane. Pri tome treba imati na umu da oko 20 odsto od ukupne količine tečnosti dobijamo iz hrane. Da bi ukupna koncentracija osmotski aktivnih čestica u urinu (osmolarnost) bila u normalnim granicama dnevno treba izlučiti 1,5 do 2 litra mokraće", dodaje Hrvačević.

Ne savjetuje se ni uzimanje više od tri litra tečnosti dnevno, zbog rizika od smanjenja koncentracije natrijuma u krvi. Sve ove preporuke se odnose na zdravu populaciju. Osobe koje imaju zdravstvene probleme, posebno oni sa bolestima bubrega i srca, preporuku o poželjnom dnevnom unosu tečnosti moraju da dobiju od doktora.