latinica  ћирилица
23/06/2014 |  16:35 | Autor: Agencije

Zašto je važno da konzumiramo jogurt!

Osvježavajuć, niskokaloričan, pun korisnih bakterija i vitamina, jogurt je idealan ljetnji napitak koji, osim nutritivnih, ima i neke druge vrijednosti i zanimljive efekte na zdravlje.

Osim što pomaže pri sagorijevanju masti na stomaku, neka ranija istraživanja otkrila su kako je jogurt najbolja namirnica za izbjegavanje debljanja u zrelim godinama, ali i da pospješuje plodnost.

Zbog ovoga će vam jogurt postati omiljeni napitak.

Do ravnog stomaka uz pomoć jogurta

Ako pijete pola litre jogurta dnevno, mogli biste smršati za čak jedan konfekcijski broj. Naime, profesor Majkl Zemel sa Univerziteta Tenesi koji je sproveo istraživanje kaže kako ljudi koji dnevno popiju pola litre jogurta i smanje unos kalorija izgube 22 posto više sveukupnih masti u organizmu i 81 posto više masnih naslaga na stomaku. Naime, masnoće na stomaku proizvode hormon kortizol što 'poručuje' tijelu da akumulira još više naslaga. Kalcijum signalizira ćelijama da proizvode manje kortizola i tako lakše gubite kilograme dok aminokiseline pomažu sagorijevanju masti.

Јogurt sadrži dobre bakterije

Natpis 'žive i aktivne kulture' koji stoji na pakovanju jogurta znači da jogurt sadrži probiotike - dobre bakterije koje žive u probavnom traktu, a koje podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore. Osim toga, mnoge 'dobre bakterije' pomažu jačanju imuniteta i regulišu probavu.

Јogurt je pun vitamina

U jogurtu ima kalijuma, riboflavina, cinka, vitamina B5 i joda. Sadrži i značajne količine vitamina B2, neophodnog za dobijanje energije iz ugljenih hidrata. Osim toga, jogurt sadrži i vitamin B12 koji pomaže pravilnom sazrijevanju crvenih krvnih zrnaca, a dobar je i za funkcionisanje nervnog sistema. Naime u nedostatku vitamina B12, može doći i do nekih neuroloških oštećenja. Kako se vitamin B12 u najvećim količinama nalazi u ribi i mesu piletine, vegetarijancima bi moglo nedostajati ovog važnog vitamina. Međutim, pojačana konzumacija jogurta može popuniti taj nedostatak. Samo dva decilitra jogurta osiguraće vam 60 posto dnevnog unosa tog važnog vitamina.

U nekim studijama otkriveno je i da je jogurt najbolja hrana za izbjegavanje debljanja u zrelijim godinama.

Muškarcima će biti zanimljivo i istraživanje Tehnološkog instituta iz Masačusetsa u kom je, prije dvije godine otkriveno da jogurt pospješuje plodnost. Naime, istraživanje rađeno na miševima došlo je do vrlo intrigantnih saznanja. Miševi koji su dnevno dobijali svoju dozu jogurta, imali su čak pet do 15 puta veće testise i uspijevali su brže da oplode ženke koje su, takođe zahvaljujući probioticima, imale veća legla. Kao nuspojavu konzumacije jogurta miševi su imali puniju i sjajniju dlaku.

Јogurt je i prirodan lijek protiv opekotina, odnosno odlično hladi. Dakle, ako vas na odmoru uhvati sunce, a koža vam postane crvena, posegnite za lijekom iz frižidera koji će umiriti nadraženost, neugodno peckanje i ujedno vas rashladiti.