X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/06/2014 |  13:37 | Izvor: TANЈUG

Nekoliko sati uzastopnog sjedenja, veći rizik za karcinom

U studiji objavljenoj u časopisu "Journal of National Cancer Institute", naučnici tvrde da osobe koje dnevno provode nekoliko sati u sjedećem položaju imaju i do 66 odsto veći rizik od razvoja nekih vrsta raka od onih koji su fizički aktivniji.

U istraživanju su učestvovala 43 ispitanika, a naučnici su otkrili da je povezanost između sjedenja i rizika od pojave raka jaka bez obzira koliko su neki ispitanici bili fizički aktivni, piše portal Magazin.
Drugim riječima, čak i oni koji redovno treniraju ili se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću, izloženi su većoj opasnosti da obole ako, uprkos treningu, provedu nekoliko sati dnevno sjedeći pred televizorom ili kompjuterom.

Istraživanje je otkrilo da je višesatno sjedenje povezano sa 24 odsto većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, a 32 odsto s pojavom raka endometrijuma (materice) i za 21 odsto je povećan rizik od raka pluca.
Kada su istraživači ispitivali vrste navika sjedenja, otkrili su da je gledanje televizije povezano s pojavom raka debelog crijeva i to za 54 odsto i rakom maternice za čak 66 odsto.
Na svakih dva sata dnevno koja su ispitanici proveli sjedeći, rizik od raka debelog crijeva je porastao za 8, a rizik od raka materice za 10 odsto.