latinica  ћирилица
27/06/2014 |  15:53 | Autor: B92

Zašto je važno leći prije ponoći?

Do sada ste vjerovatno čuli da sati prije ponoći vrijede mnogo više od sati nakon, pa je stoga važno da nekada legnete i prije dvanaest kako biste imali kvalitetan san koji je jako važan za opšte zdravlje organizma.
Spavanje - Foto: ilustracija
SpavanjeFoto: ilustracija

Prvo i osnovno, san je najvažniji za proizvodnju energije. Kada se dovoljno naspavate, ustaćete sveži i odmorni, spremni za početak dana, dok ćete se ako nedovoljno spavate čitav dan osjećati iscrpljenim.

Drugo, i ne manje važno naročito za pripadnice ljepšeg pola, jeste da je san od krucijalne važnosti za ljepotu. Kvalitetan san čuva kožu od starenja i prijeveremenog pojavljavanja bora.

Ukoliko nekada odete ranije u krevet, iznenadićete se da ćete se ujutru vjerovatno probuduiti ranije što će vam omogućiti da obaveze završite prije vremena i imate vrijeme samo za sebe.

Zatim, ne možete da zanemarite dobar osjećaj koji sa sobom nosi odmoran i naspavan organizam. Pokušajte da se naviknete da ranije odlazite u krevet jer ćete tako konačno razumjeti ljude kojima je jutro omiljeni dio dana.

Koliko je san važan vjerovatno znaju oni koji žele da oslabe. Koliko puta ste čuli da osobe koje malo spavaju talože suvišnu masnoću tokom dana kako bi nadoknadili nedostatak energije koje pruža dobar san. Pokušajte težinu da kontrolišete tako što ćete otići na vrijeme na spavanje.

Na kraju, kvalitetan san važan je cjelokupno zdravlje organizma. Ukoliko ste naspavani nećete imati problem sa gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, glavoboljom, razdražljivošću i nervozom.