latinica  ћирилица
01/07/2014 |  14:18 | Autor: RTS

Alkohol ubije jednu osobu svakih 10 sekundi

Konzumiranje alkohola bilo je odgovorno za 3,3 miliona smrtnih slučajeva u cijelom svijetu tokom 2012. godine, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).
Alkohol/ilustracija (arhiva) - Foto: ilustracija
Alkohol/ilustracija (arhiva)Foto: ilustracija

Alkohol ne dovodi samo do zavisnosti, već može da poveća rizik za obolijevanja od čak 200 bolesti, uključujući tuberkulozu i upalu pluća.

"Kada se sve to uzme u obzir dolazi se do podatka da alkohol izazove po jednu smrt svakih 10 sekundi", rekao je Šehar Saksen iz Odeljenja za mentalno zdravlje i zavisnost od droga pri SZO.

U izvještaju se navodi da svaka osoba, na svjetskom nivou, stara od 15 godina pa nadalje, popije 6,2 litra čistog alkohola godišnje.

Međutim, manje od polovine svjetske populacije ne pije alkohol, što znači da ljudi koji koji ga konzumiraju unesu u prosjeku oko 17 litara čistog alkohola godišnje.

Inače, muškarci će češće od žena doživjeti smrt povezanu s alkoholom, iako je konzumiranje alkoholnih pića u porastu i među ženskom populacijom.

To je posebno rasprostranjen problem među siromašnijim stanovništvom, navodi se u izvještaju u kome piše i da Evropa ima najveću potrošnju alkohola po glavi stanovnika.