latinica  ћирилица
02/07/2014 |  09:31 | Autor: Agencije

Namirnice koje su bolje od tableta

Hronični bol se javlja kod sve većeg broja ljudi. Bez obzira na to uzimate li lijekove ili ne, vjerovatno ne osjećate dugotrajno olakšanje. Postoje namirnice koje se bore protiv upale i ublažavaju bol hroničnu, a većina njih je čak i efikasnija od lijekova.
Korisne namirnice - Foto: ilustracija
Korisne namirniceFoto: ilustracija

Đumbir

Ublažava migrene, artritis i bolove u mišićima.

Doza: 1/4 kašičice dnevno.

Ovaj aromatični korijen je poznat po ublažavanju mučnine i stomačnih tegoba. Ima protivupalno djelovanje i može ublažiti migrenu, bolove uzrokovane artritisom i bolove u mišićima. Vrlo je jednostavno uključiti đumbir u svakodnevnu ishranu. Možete ga koristiti kao začin za supe, variva i salate, ili pak napraviti ukusan čaj.

Kurkuma

Ublažava bolove u zglobovima i simptome kolitisa.

Doza: 1 kašika dnevno.

Ovaj pikantan začin se veći milenijumima koristi za ublažavanje bolova i ubrzavanje rada probavnog sistema. Naučnici su ustanovili da kurkuma ima odlično protivupalno djelovanje zbog kurkumina, moćnog antioksidanta. Kurkuma može da pomogne u prevenciji oštećenja tkiva i zglobova. Takođe može pomoći u održavanju zdravlja nervnih ćelija. Kurkumu možete koristiti kao začin za supe, salate i povrće.

Trešnje

Ublažavaju bolove zbog artritisa i bolove u mišićima.

Doza: 45 trešanja dnevno.

Trešnje sadrže antocijanine, fitonutrijente koje im daju prepoznatljivu boju. Antocijanini su moćni antioksidanti koji ublažavaju bol jednako kao protivupalni lijekovi, kao što je aspirin. Јedno istraživanje je pokazalo da karlica trešanja za doručak smanjuje nivo upale za 25%. Drugo istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija soka od trešanja ublažava bolove u mišićima.

Kafa

Ublažava migrenu i glavobolje.

Doza: 400 mililitara dnevno.

Kafa ne služi samo za razbuđivanje, ona može pomoći u ublažavanju glavobolja jer će opustiti krvne sudove i pospiješiti cirkulaciju. Kafa sadrži kofein, koji ima odlično antioksidativno djelovanje. Ako niste ljubitelj kafe, počnite konzumirati druge napitke koji sadrže kofein, kao što je zeleni čaj i zapamtite da kofein smanjuje učestalost glavobolja samo ako ga pijete svakodnevno.

Ljute papričice

Ublažavaju simptome artritisa.

Doza: 1/2 kašičice dnevno

Kapsaicin iz ljutih papričica stimuliše krajeve nerava i smanjuje oslobađanje jedinjenja koji signaliziraju bol. Kapsaicin možete dodavati u losione i kreme za tijelo, ali će imati najbolji efekat ako ga konzumirate. Šta je papričica ljuća, to ona sadrži više kapsaicina.

Izvor:Centarzdravlja.rs