latinica  ћирилица
03/07/2014 |  12:15 | Autor: Agencije

Istine o celulitu koje niste znali

Celulit nema veze sa genima niti se nasljeđuje, ali mnogo je stvari koje svakodnevno radite, a za koje ne biste ni pomislili da su krivac za vašu pomorandžinu koru.

Možda niste znali, ali čak 95 odsto žena ima problem sa celulitom. Ova moderna napast rezultat je mnogih stvari koje svakodnevno radimo, a za koje nismo ni svesni da štete našoj koži. Ali ako ste žena kojoj je stalo do svoje ljepote i koja želi da izgleda dobro, evo kojih sve navika treba da se otarasite ne bi li ste imali nježnu i glatku kožu.

Celulit ima skoro svaka žena

Celulit izaziva opuštanje mišića i nakupljanje masti ispod površine kože, a nema ga tek pet posto žena. Mišićno tkivo postaje toliko slabo da se odvaja od kože što čini naslage masti ili pomorandžinu kožu još uočljivijom. To je najvidljivije kod žena jer je njihovo mišićno tkivo posloženo vertikalno, a kod muškaraca “cik-cak“. Kroz vertikalno mišićno tkivo masne naslage lakše prodiru pa je zato i izraženiji.

Dijeta

Celulit nije nasljedan i na njegovu pojavu najviše utiču spoljni faktori kao što su ishrana, stres, pušenje, tablete protiv bolova i liposukcija. Rigorozne dijete mogu da podstaknu stvaranje celulita, pogotovo one u kojima je unos proteina premalen ili nikakav. Zbog toga tijelo zadržava vodu koja “stoji“ u potkožnom sloju, kao i masne naslage, te se tako podstiče stvaranje kvržica i udubljenja. Osim toga, stalno variranje težine utiče na elastičnost kože koja se pri tom opušta što celulit čini još vidljivijim.

Prerađenu hranu treba izbjegavati

Preporučuje se da jedete namirnice bogate proteinima kao što su riba, jaja, morski plodovi, pasulj, orasi i semenke, a u ishranu je najbolje uključiti i dobre ugljene hidrate poput voća, punozrnatih žitarica i povrće. Prerađenu hranu i bijeli hljeb najbolje je izbjegavati.

Stres

Stres uzrokuje pojačano lučenje hormona kortizola što izaziva nakupljanje masti na stomaku, bokovima, zadnjici i butinama. Hormonalna neravnoteža takođe slabi mišićno tkivo i čini ga manje fleksibilnim zbog čega se masti lakše nakupljaju ispod kože. Kortizol podstiče želju za nezdravom hranom koja u trenu podiže raspoloženje, stoga mu treba doskočiti zdravim grickalicama kao što su orašasti plodovi i borovnice. One su odličan izvor cinka čiji se nedostatak u tijelu povezuje sa bolom i depresijom.

Pušenje

Cigarete slabe mišićno tkivo, smanjuju elastičnost kože i pospješuju nakupljanje masti ispod površine. Takođe, remete cirkulaciju što uzrokuje zadržavanje vode, a samim time i pojavu celulita. Najbolja prevencija jeste prestanak pušenja. Stručnjaci upozoravaju kako i elektronske cigarete sadrže nikotin koji remeti cirkulaciju, pa nisu ništa bolje od uobičajenih cigareta.

Tablete protiv bolova

Nesteroidni antiinflamatorni ljekovi (aspirin i brufen), baš kao i pušenje i dijete, uzrokuju zadržavanje vode u tijelu. Ako je moguće preporučuje se izbjegavati ljekove protiv bolova. Bolji izbor su oni na bazi paracetamola, ali prije uzimanja valja se posavjetovati s doktorom.

Liposukcija

Iako se liposukcija čini kao dobra ideja, estetski hirurzi upozoravaju kako taj zahvat lišava pacijenta viška masti, ali ostavlja neravnine. Zbog toga celulit može postati još vidljiviji. Bolje rezultate daju lipomasaža i tretman radiotalasima koji zaglađuju kožu.

Prekrštene noge

Sjedenje prekrštenih nogu tokom dužeg perioda remeti cirkulaciju i pritišće glavnu krvnu žilu na bedru. To može da izazove zadržavanje vode i da pojača vidljivost celulita. U borbi sa time pomaže jednostavno “pedaliranje“ ispod radnog stola nalik na vožnju biciklom. Podignite noge od poda i “pedalirajte“ oko 30 sekundi. Postupak treba ponoviti nekoliko puta na dan.

Oštećenje od sunca

Sunce osim što čini da koža izgleda starije, i celulit čini izraženijim. Ono podstiče reakciju u kojoj slobodni radikali mogu da oslabe mišićno tkivo i ćelije kože. Opekotine od sunca takođe mogu da uzrokovuju zadržavanje vode u tijelu. Organizam reaguje na oštećenje i toksine zbog čega bubrezi treba pojačano da rade da bi ih izbacili, što mu predstavlja veliki napor. Stoga se preporučuje da koristite kreme sa zaštitnim faktorom i pijete dovoljno vode jer ona balansira udio soli u organizmu.

Kardio vježbe

Kardio vježbe neće pogoršati celulit, ali neće ga ni ublažiti. Taj tip vježbi nije dovoljan, već ih valja kombinovati sa vježbama oblikovanja. Studije su potvrdile da su ljudi koji su tokom osam nedjelja imali 30-minutni kardio trening izgubili 1,8 kilograma, ali nisu dobili mišićnu masu. Oni koji su kombinovali kardio i trening oblikovanja smršali su 4,5 kilograma i dobili 0,9 kilograma mišićne mase. Trening bi trebao da uključuje čučnjeve koji jačaju mišiće butina i zadnjice. Ovu vježbu treba ponavljati nekoliko puta na dan.

Steznici

Redovno nošenje steznika može celulit da učini još izraženijim. Steznik djeluje kao čvrsta gumica i steže se pri svakom pokretu što smanjuje cirkulaciju, a može čak da izazove i zastoj limfa i pucanje vena.

Alergije

Tokom alergijske reakcije tijelo otpušta histamin koji podstiče zadržavanje vode i tjera bijele krvne ćelije prema potencijalnoj infekciji. To je najvidljivije kod jače alergijske reakcije kao što je intolerancija na hranu. U tom se slučaju najbolje obratiti doktoru kako bi vam pomogao sa ishranom.