latinica  ћирилица
05/07/2014 |  19:58 | Autor: Agencije

Činjenice koje niste znali o lubenici

Ne postoji bolja asocijacija za ljeto od lubenice. Rijetko ko je ne voli, ona je slatka, osvježava i donosi prelijepe boje na naš tanjir.

Međutim, pored sjajnog ukusa, divnog mirisa i autentičnih boja, lubenica ima i mnoge zdravstvene dobrobiti za naš organizam. "Lubenica sadrži dijetalna vlakna koja su dobra za digestivni sistem ali i kalijum, mineral koji snižava pritisak", kaže Sinitija Sas, nutricionisrta.

U svijetu, jul je mjesec lubenice. Iako smo mi navikli da jedemo lubenice u avgustu, posljednjih godina stižu već krajem proljeća.

 

Sadrži više likopena od sirovog paradajza

U samo jednoj šoljici, lubenica ima 1.5 puta više likopena nego u ogromnom svježem paradajzu. Likopen je jak antioksidant i zaustavlja slobodne radikale da uništavaju ćelije koje štete našem imunom sistemu.

Lubenicu čini 95 odsto vode

Likopen, koji se najčešće nalazi u crvenom voću i povrću, pomaže u borbi protiv srčanih bolesti i nekoliko vrsta raka.

Sok od lubenice ublažava bol u mišićima
Lubenica može da ima vušestruku namjenu

 

Јedna španska studija otkrila je da pijenje soka od lubenice može da pomogne svima koji imaju upalu mišića od vježbanja. Sportisti koji su jeli oko pola kilograma lubenice, sat vremena prije vježbanja imali su manje problema s bolovima u mišićima i niži puls tokom dana.

Lubenica sadrži citrulin koji pojačava rad arterija i snižava krvni pritisak. Istraživači iz Teksasa na lubenicu gledaju kao na prirodnu vijagru.

Lubenica je voće i povrće

Kao i svako voće, lubenica je plod zasađene biljke i ima slatkas ukus. Međutim ona takođe vodi porijeklo od tikve i porodice biljaka zvane Cucurbitaceae.

Lubenica je i voće i povrće

Prepuna je vode

U pitanju je voće koje ozbiljno hidrira. Ona je 91.5 posto zapravo voda. Ovo je važno obzirom na to da znate koliko je dehidratacija loša za vaše zdravlje. Žene s blagom dehidratacijom imaju bolne glavobolje, lošu koncetraciju u promjene raspoloženja.

Lubenica može biti i žuta iznutra

Iako je teško povjerovati da kada otvorite lubenicu može da vas dočeka žuta boja, postoji i "krimson svit", lubenica sa suncem iznutra. Ona je slađa i ima ukus meda. Iako su spolja skoro iste, razlikuje ih unutrašnjost.