latinica  ћирилица
11/07/2014 |  19:32 | Autor: Mondo

Šest trikova koji svaki obrok čine zdravijim

Ponekad je finalni proizvod bolji ako se ne pridržavate recepta. U ovom slučaju obrok će vam biti zdraviji. Otkrivamo vam najlakše načine da običan obrok pretvorite u veoma zdrav obrok.
Ovas - Foto: ilustracija
OvasFoto: ilustracija

1) OVAS UMEЈSTO PREZLI

Kako biste dobili teksturu prezli, sameljite ovas sve dok ne postane zrnast. Koristite ga za sve za šta ste ranije koristili prezle.

 

2) CITRUSI UMЈESTO SOLI

 

 

Ako umjesto soli iscijedite 2-3 citrusa u jelo, ono će biti ukusnije, a neće imati natrijuma. Neka vam postane navika da isjeckate male komade limuna i servirate ih kada jedete piletinu, ribu, rižu i povrće.

3) PIRE OD AVOKADA UMЈESTO PUTERA

Izgnječite avokado i od njega napravite pire. To će biti dobar umak ili prilog sendviču, a unosićete po 75 kalorija manje po jednoj kašici.

4) BRAŠNO OD CIЈELIH ŽITARICA UMЈESTO BIЈELOG BRAŠNA

 

 

Brašno od cijelih žitarica je neuporedivno zdravije od bijelog brašna, a ukus nije mnogo drugačiji. Koristite bijelo brašno od cijelog zrna pšenice za ukusne poslastice.

SAVETI ZA VEČERE U RESTORANIMA

Obroci u restoranima često sadrže količinu kalorija koja vam je potrebna za jedan dan. Sljedeći put kad budete jeli u restoranu, mislite na svoje srce i uradite sljedeće.

 

5) UMESTO HLEBA TRAŽITE BRUSKETE

 

Izbjegavajte hleb i u restoranu. Umjesto njega tražite bruskete. Pošto su tako male, moći ćete da pazite na to koliko ste pojeli.

6) VIŠE POVRĆA, MANjE GLAVNOG ЈELA

 

Umjesto da uz glavno jelo dobijete malo povrća, tražite da povrće dominira, a da bude manje glavnog jela. To nikad ne može biti loš izbor.