latinica  ћирилица
15/07/2014 |  12:36 | Autor: Agencije

Bol u želucu

Bol u želucu je obično veoma mučan i neprijatan. Razloga tome može biti mnogo: od gastritisa i čira do onkoloških oboljenja. Dakle, ako se problem često javlja, obratite se svom ljekaru i ni na koji način ne bavite se samoliječenjem. Međutim, akutni bol može da se ukloni samostalno i to uz pomoć provjerenih narodnih lijekova.
Bol u želucu - Foto: ilustracija
Bol u želucuFoto: ilustracija

Prirodni lijekovi:

1. Za bolove želuca usljed gastritisa: uzeti pola šolje soka od kupusa ili krompira ujutru, na prazan želudac. Ako bolovi ne prestaju – pijte sok tri puta dnevno, 20 minuta prije jela. Olakšanje ćete osjetiti odmah, prvog dana po ispijanju ovog soka.

2. Obarite 1 kg krompira u ljusci u 5 litara vode, dok se krompir ne raspadne. Ovu kuvanu smjesu pijte po pola čaše prije svakog obroka nekoliko dana.

3. Ako osjećate nelagodnost i težinu u stomaku, gorušicu i nadimanje – uberite 3-5 listova maslačka ( svejedno: mladi ili stari, samo da je lišće zeleno), temeljno ih sažvakajte i progutajte. Biće veoma gorko, ali morate izdržati.

4. Ako imate loše varenje preporučuje se piti po 4-5 kapi soka od lovorovog lista: list zalijte malom kolicinom vode.

5. U slučaju dijareje može pomoci sledeći recept: isitnite nekoliko listova aloe. Iz ove smjese iscijedite 10 ml soka i popijte ga.

6. 10 grama meda rastvoriti u 250 ml vode. Pijte prije doručka na prazan stomak, po mogućnosti 30 minuta prije jela. Tretman traje 7 dana.

7. U termos sipajte po 10 grama kišiče, kamilice i žalfije. Zalijte sa pola litre ključale vode i ostavite nekoliko sati. Pijte po 5 ml na svaka 2 sata. Ovaj čaj pomaze da smanji bol, dovešće u red rad vaših crijeva, želuca i pankreasa. Ako je u pitanju čir na dvanaestopalačnom crijevu, morate da se pridržavate određene dijete.