latinica  ћирилица
20/07/2014 |  16:33 | Autor: Telegraf

Koji dezodorans najbolje štiti od znojenja?

Na tržištu postoji mnoštvo sredstava protiv znojenja i teško je odlučiti se da li kupiti antiperspirant u vidu kreme, rol-on, stik ili sprej.
Vježbanje - Foto: flickr.com
VježbanjeFoto: flickr.com

Naučnici otkrivaju da na znoj najbolje djeluje antiperspirant u obliku stika, jer djelimično utiče na znojne žljezde da ne proizvode znoj, dok ostali dezodoransi samo maskiraju neugodan miris.

Osim zbog vrućine, osoba se može znojiti i zbog drugih razloga, na šta utiče rad dvije vrste znojnih žlljzda – ekrine i apokrine.

Ekrine su potkožne žljezde i nalaze se po cijelom tijelu, proizvode vodenasti znoj da bi održale temperaturu tijela i rashladile ga, dok se apokrine nalaze gdje se nalaze folikule dlaka, a to su mjesta poput glave, pazuha i prepona, objašnjava dr Vitni Bouv.

Znoj koji izlučuju apokrine žljezde nije odgovoran za neprijatan miris, već ga izaziva bakterija koju privlači ta vrsta znoja, piše portal Magazin. Inače, stručnjaci ukazuju da na miris znoja, između ostalog, utiče hrana koja se konzumira, a isto i stres koji uzrokuje pojačano znojenje i jedan je od najneprijatnijih mirisa.

Dermatolozi smatraju da su antibakterijski sapuni i kupke dobri za uklanjanje neprijatnog mirisa, ali da ne treba pretjerivati, jer često pranje tim sredstvima na dijelovima tijela koji imaju najintenzivniji miris može da isuši kožu što dovodi do pojačanog znojenja.