latinica  ћирилица
23/07/2014 |  11:27 | Autor: Agencije

Čudotvorna moć nevena

Odličan je u borbi protiv kožnih bolesti, poput akni, bradavica i ekcema, a koristi se i protiv opekotina, rana i promrzlina.

U Nepalu ga zovu cvijet sa stotinu latica, u Engleskoj merino zlato, kod nas je poznat kao neven - ali, iza jednostavnog imena, krije se biljka sa višestrukom primjenom, od ljekovite, preko estetske, do kulinarske.

U liječenju se najčešće koristi cvijet jarkonarandžaste boje i to u sušenom obliku. Od njega se spravljaju čajevi, ulja i masti u čiju su se ljekovitost uvjerili još stari Grci i Rimljani. Odličan je u borbi protiv kožnih bolesti, poput akni, bradavica i ekcema, a koristi se i protiv opekotina, rana i promrzlina.

Pošto podstiče znojenje, upotrebljava se protiv povišene temperature i groznice. Zahvaljujući provitaminu A, blagotvorno djeluje na oči, pa se preporučuje i kod konjunktivitisa. Djeluje protivupalno, otklanja tegobe u digestivnom traktu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči, a dokazana je i njegova moć u zaustavljanju blažih dijareja, zbog čega je idealan u ljetnjem periodu.

Pored ljekovitosti, neven je poznat i po ljepoti. Cvijeta od maja do novembra, lako se gaji u bašti ili saksiji, a ima moć da rasteruje insekte i druge štetočine. Cvijetovi su jestivi, mada ne i naročito ukusni, a zbog jarke boje se koristi za dekoraciju salata.