latinica  ћирилица
26/07/2014 |  21:21 | Autor: RTRS

Cimet i med: Lijek za sve

Mješavina meda i cimeta vijekovima je korišćena kao lijek za sve. Nekada se vjerovalo da ova savršena kombinacija može vratiti vid slijepima ili čak "oživjeti mrtve".
Med i cimet za vaše zdravlje - Foto: ilustracija
Med i cimet za vaše zdravljeFoto: ilustracija



Istočni narodi med i cimet smatraju najblagotvornijim darom prirode i ovaj eliksir vijekovima koriste za liječenje takoreći svih bolesti i psihičkih stanja. Čak i ako se potpuno zasebno upotrebljavaju med i cimet imaju svojih ljekovitih moći. Tako postoji vjerovanje da se čovjek koji bar nekoliko puta mjesečno uzima med, ne može ni razboljeti.

Naučna istraživanja, koja su obavljana širom svijeta, pokazuju da med i cimet u kombinaciji imaju fantastične ljekovite moći kao što su regeneracija ćelija i tkiva, podizanje otpornosti organizma i slično.

Od davnina mješavina meda i cimeta nosi obilježje eliksira koji daje čovjeku krepkost, mladost i plodnost, zdravlje i besmrtnost. Taj eliksir bio je duhovna hrana mudraca i svetaca.

Smatra se da cimet i med u kombinaciji mogu riješiti i problem debljine. Svakodnevna upotreba te dvije namirnice podiže imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa. Dovoljno je ujutru u čašu vode razmuti pola kašičice meda i sasvim malo cimeta i to popiti. Upućeni tvrde da se na ovaj način postiže savršena vitalnost.

Postoje razni načini na koji se ova kombinacija priprema u zavisnosti od toga o kojim je zdravstvenim problemima riječ.

Bolesti srca: Napravite smjesu od meda i cimeta i namažite je na hljeb. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak. Smanjuje holesterol u arterijama i sprečava srčani udar. Redovna upotreba te kombinacije smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca. Kod starijih osoba, arterije i vene gube elastičnost pa može doći do začepljenja. Kombinacija meda i cimeta će revitalizirati krvne sudove.

Pomaže kod raka želuca: Med i cimet mogu pomoći u liječenju raka želuca. Pacijenti koji pate od te bolesti treba da pojedu kašiku meda pomiješanu s kašikom cimeta u prahu i to svakodnevno tri mjeseca.

Artritis: Dodajte dvije kašike meda i jednu kašičicu cimeta u prahu u šoljicu vruće vode. Ako ovaj napitak budete redovno pili, možete izliječiti hronični artritis. Јedno istraživanje je pokazalo da se bolesnici pomoću tog napitka mogu osloboditi bola čak mjesec dana.

Holesterol: Pomiješajte dvije kašike meda i tri kašičice cimeta u prahu sa pola litra vode. Ova smjesa će smanjiti količinu masnoće u krvi. Dokazano je da pacijenti koji su taj napitak pili bar tri puta dnevno nakon nekog vremena nisu imali problema sa visokim holesterolom.

Infekcije bešike: Pomiješajte dvije kašike cimeta u prahu i kašiku meda u čašu mlake vode i popijte. To uništava bakterije u bešici.

Probavne smetnje: Cimet u prahu pomiješajte s dvije kašike meda i to pojedite prije jela. Na taj način će i najteže jelo biti lakše svareno.

Infekcije kože: Pomiješajte med i cimet, smjesu stavite na dijelove kože koje je zahvatila infekcija, držite na koži oko 30 minuta, pa potom isperite toplom vodom.

Prehlade: Oni koji pate od prehlade treba da jednom dnevno tokom tri dana uzimaju jednu kašiku meda pomiješanu sa 1/4 kašičice cimeta u prahu. Na ovaj način ćete se riješiti kašlja, kijavice i bolova u sinusima.

Liječi anemiju: Čaj od cimeta pomaže i u liječenju anemije, a priprema se tako što u litar vode stavite sto grama cimeta, najbolje u štapićima, i kuvate na laganoj vatri dok se količina vode ne prepolovi. U to dodati još jedan litar vode i kilogram šećera. Zatim sve kuvati dalje dok se cjelokupna količina ne svede na jedan litar. Lijek je tada gotov i može da se pije kao sok ili tri puta po jedna kašičica dnevno.

Recept za dugovječnost

Vjeruje se da svakodnevno uzimanje čaja s medom i cimetom može da produži život. Pomiješajte četiri kašike meda, kašiku cimeta u prahu i tri šoljice vode, prokuvajte i pijte to kao čaj. Popijte četvrtinu šoljice tri do četiri puta dnevno. Vaša koža će biti mekana i svježa, a odložiće i nastanak bora.