latinica  ћирилица
27/07/2014 |  19:00 | Autor: Agencije

Ovo su četiri najveća neprijatelja ravnog stomaka

Primjetili ste sigurno da postoje dani kad, bez obzira na to koliko se pridržavate dijete, stomak jednostavno neće da splasne. Za to su krive pojedine namirnice koje nas nadimaju, pa bi ih zato pametnije bilo izbjegavati.

Postoji hrana koja čak može da bude i zdrava, dijetalna i ukusna, ali nepovoljno utiče na ljepotu našeg ravnog stomaka. Јedini način da ne izgledate poput trudnice u sedmom mjesecu, posebno u situacijama kada planirate da obučete usku haljinu ili kupaći kostim, jeste da ove namirnice izbjegavate u širokom luku.

Zeleniš

Brokoli, karfiol, prokelj, kelj – zbog visokog udjela zdravih vlakana, oni su najveći krivci za nadutost trbuha. Ako baš morate, uzmite samo malu porciju ovog povrća, ali ga definitivno izbjegavajte pred situacije kad želite da izgledate zanosno i fit.

Slane grickalice i mesne prerađevine

Ako ste svoj obrok izvukli iz folije ili kutije, vrlo je velika vjerovatnoća da on “pliva“ u soli, zbog čega će vaš organizam zadržavati, a vi ćete početi da ličite na prenaduvani balon. Pritom, čips, supica iz kesice i salame ne samo da nisu laskavi za stas, nego nisu ni zdravi.

Gazirana pića

Oni simpatični mjehurići čine gazirane napitke tako osvježavajućim da nam baš prijaju kad su ljetnje vrućine. Međutim, dok ih pijete vi zapravo sve vrijeme gutate vazduh, koji zatim pronađe put do vašeg želuca i smjesti baš tamo gdje ne treba. Pametnije vam je da se držite obične vode.

Vještački zaslađivači/aditivi

Naši stomaci se po svojoj prirodi baš i ne slažu s vještačkim proizvodima. Žvakaće gume bez šećera, vještački zaslađivači, smrznuti jogurti, to su sve podsticaji za ogromne probleme s varenjem u nadutošću. Problematični artikli i sastojci uključuju i bilo koje proizvode koji na etiketi imaju velik broj neprepoznatljivih sastojaka. S obzirom na to da je ljeto i pijace su pune svježih sastojaka, bolje vam je da se prepustite hrani iz prirode.